1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Christinapristagare träder fram ur kulisserna

Kanske har Py Morisse Paavolainen själv trott att hon har verkat utan att synas, men hennes insatser har inte gått obemärkt förbi. Som första Christinapristagare någonsin har hon fått ett tydligt kvitto på hur uppskattad hon är.
Här tar Py Morisse Paavolainen emot det allra första Christinapriset av Anna Piper och Mia Gröndahl, som utklädd till Christina Piper sträcker fram den ljuskrona som priset, utöver äran, består av. Konferenciern Boel Marie Larsson håller i mikrofonen.

På 1700-talet var Christina Piper en av sin tids mest framgångsrika entreprenörer inom både näringsliv och kultur. Christinehofs slott, som hon lät uppföra, står kvar än i dag som ett minne över hennes liv och gärning.

Det var också där som en överraskad och hedrad Py Morisse Paavolainen på självaste Kristinadagen mottog det nyinstiftade Christinapriset.

– Det är en fantastisk ära. Jag är så van vid att vara den som fixar och donar bakom kulisserna. Därför är det extra kul att få den här uppmärksamheten, säger hon.

Tillsammans med sin make driver Py Morisse Paavolainen design-, marknadsförings- och kommunikationsföretaget Helsinkifrostbites, vars många internationella kunder fick följa med i bagaget när familjen för tolv år sedan lämnade stadspulsen i Helsingfors för ett liv på landsbygden utanför Ystad.

Här blev Py Morisse Paavolainen snabbt en spindel i nätet med sitt djupa engagemang i allt från Röglas byalag till Marsvinsholmsteatern, Ystad Skulpturpark, Ninjat LAN och Matrundan. Hon är en idéspruta men hugger också gärna i rent praktiskt.

– Jag har alltid varit en fixare. Redan när jag gick i skolan var jag engagerad i allt. Jag har svårt för att inte hjälpa till. Jag gillar att använda min kapacitet och min hjärna och älskar verkligen det jag gör, säger hon.

Christinapriset, instiftat av kulturföreningen Christinas Wänner, ska delas ut årligen till en kvinna som bidrar till att stärka och utveckla kulturen och företagandet i sydöstra Skåne (Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Sjöbo). Övriga nominerade i år var Ingalill Thorsell (Tomelilla), Torun Börtz (Simrishamn) och Linda Vasel (Sjöbo).

Text: Johan Bentzel

Bild: Jea Jonsson

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.