1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Christinehof slår upp slottsporten för säsongen

Den 11 maj är det premiär för tredje säsongen med utställningar, berättarvandringar, föreläsningar, körfestival och fruntimmersveckan i kulturföreningen Christinas Wänners regi på Christinehofs slott.
Förra säsongen lockades dubbelt så många besökare till Christinehofs slott jämfört med året innan. Ett stort engagemang ligger bakom succén. ”Vi är nu åtta kvinnor som guidar på slottet. Vi kan vår Christina Piper och Christinehofs historia och har ett personligt tilltal i våra guidningar vilket jag tror uppskattas av besökarna, säger Mia Gröndahl, projektledare.”
Foto: Fredrik Ekblad

Ännu en spännande säsong på Christinehofs slott väntar besökarna, som bara blir fler för varje sommar.

– Förra säsongen hittade dubbelt så många besökare till Christinehofs slott jämfört med året innan, vilket är fantastiskt roligt, säger Mia Gröndahl, projektledare.

Ett ökat besöksantal kräver fler guider.

– Vi har under året fått tillskott av flera nya krafter som kompletterar varandra med sina kompetenser. Vi är nu åtta kvinnor som guidar på slottet.

Den 11 maj stundar årets säsongsstart, med premiärvisning av intervjufilmen ”Minnen från Christinehof”. Under två dagar förra sommaren bjöds alla som ville dela med sig av sin historia om slottet in till inspelningen.

– Neta Norrmo satte dem framför kameran och resultatet är en 30 minuter lång film som premiärvisas klockan 14.

Samma dag invigs utställningen baserad på Harry Svenssons klippbok.

– Harry Svensson började arbeta som slottets vaktmästare när Christinehof öppnade för allmänheten, berättar Mia. Hans dotter, Elisabeth Olsson Berg, har låtit oss ta hand om Harrys klippbok som visar slottets utveckling 1963-1997.

Framför Ekebyholmssängen från 1700-talet står Mia Gröndahl, Marie-Louise Arvidsson, Pia Williamson och Carin Hammarberg, från Christinas Wänners programgrupp.

På midsommardagen invigs ytterligare en ny utställning för säsongen; ”Sängen – himmel och helvete”.

– Vi visar tre praktsängar och en barnsäng från 1700-talet. Genom sängarna får besökarna lära känna familjerna som fötts, älskat och dött i dem. Trolleholm lånar generöst ut sina 1700-talstäcken till utställningen, det ska bli väldigt roligt att få lägga dem på sängarna.

Utställningen invigs av Malena Ivarsson.

En tredje utställning som visas på Christinehof i sommar står Mia själv bakom.

– Under två års tid har jag fördjupat mig i årtiondets kärleksskandal, den mellan grevinnan Ebba Piper och poeten Carl Snoilsky.

Utställningen invigs den 6 juli klockan 14.

De uppskattade berättarvandringarna ges även i sommar. En nyhet för säsongen är två temavandringar kring mat och trädgård.

– Vi har länge funderat på hur vi kan använda oss av omgivningarna och börjar med trädgården i ”Christinehofs park och natur - en trädgårdshistorisk vandring”.

Vad åt och drack man på 1700-talet? Berättarvandringen ”Till bords på Christina Pipers tid” hämtar inspiration från den handskrivna kokbok som Gustaf Abraham Piper skänkte sin unga hustru Märta, Christina Pipers barnbarn.

I vanlig ordning firas fruntimmersveckan storstilat på Christinehof. Med kafferep, föreläsningar, Christinapriset och en konsert till Christinas ära med operasångerskan Katija Dragojevic, ackompanjerad av Jonas Söllscher på gitarr. De framför åtta musikstycken inspirerade av olika händelser i Christinas liv.

Musiken står även i fokus i körfestivalen med två dagars workshop för Caroline af Ugglas, som avslutas med ett framträdande den 9 juni när andra körer ansluter.

Säsongen på Christinehof avrundas i augusti med en serie spännande föreläsningar som brukar locka en återkommande publik.

– Vi i Christinas Wänner är väldigt glada och stolta över programmet vi erbjuder säsongens besökare på slottet, konstaterar Mia.