1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Christinehofs slott öppnar

Den 16 maj slår Christinehofs slott upp portarna för säsongen. I år är det 300 år sedan Christina Piper flyttade från Stockholm till Skåne och det tänker Christinas Wänner fira med ett innehållsrikt och spännande program.
Lördagen den 16 maj drar säsongen igång på Christinehofs slott som bland annat uppmärksammar att det är 300 år sedan Christina Piper flyttade från Stockholm till Skåne.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi har beslutat att öppna Christinehof som planerat den 16 maj med framflyttning av vissa event under säsongen och förlängning av öppettiderna i augusti. Programmet kommer att genomföras med största trygghet och säkerhet för besökarna och Christinas Wänner, säger verksamhetsledare Mia Gröndahl med anledning av coronapandemin.

Sommarens program inleds den 30 maj klockan 13 med invigning av filmen ”Christina Piper håller tal till folket” med skådespelaren Bodil Mårtensson.

Den 6 juni invigs utställningen ”Rebel Girls – partypinglan, spionen, älskarinnan och konspiratören” – de vilda 1700-talstjejerna som kom efter Christina Piper.

Christina Piper blev stammoder till många kvinnor. Rebel Girls berättar om Christina Pipers vilda ättlingar, barnbarnen Stina Piper och Christina Sofia Bielke, och barnbarnsbarnen Magdalena Rudenschöld och Aurora Taube – fyra tjejer som virvlade runt och satte sina avtryck i 1700-talets hovliv, kultur och politik.

Bland evenemangen i sommar kan nämnas kafferep, berättarsalong, körfestival med Angelica Alm och naturligtvis mängder av spännande föredrag.

Den 6 augusti berättar författaren och litteraturforskaren Carina Burman om ”Konsten att skriva biografi över Bellman”.

Den 9 augusti blir det Life & People at the Castle, en internationell dag på Christinehof i samarbete med Svaneholm och South Baltic Manors. Alla guidningar sker då på engelska.

Den 20 augusti berättar författaren och historikern Dick Harrison om Gustav III: upplyst despot, krigsherre och mordoffer.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.