1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De nya kockarna är i full gång på golfrestaurangen

De nya krögarna på Tomelilla golfklubb har funnit sig väl tillrätta. De är vänner sedan många år men har aldrig drivit verksamhet ihop förut. Nu kan deras gemensamma matfilosofi blomma ut ordentligt.
Henrik Larsson och Gustav Jönsson är nya krögare på golfrestaurangen i Tomelilla och har också god hjälp av kocken Jonas Sundström. Här förbereder de rätterna till lunchserveringen. I höst ansluter även kocken Mikael Sundin.
Foto: Johan Bentzel

Den första mars var det nypremiär för restaurangen på Tomelilla golfklubb, som både har fått en delvis ny interiör och nya kockar vid rodret.

H & G:s Kök står det på en skylt ovanför kassan. Bakom bokstäverna döljer sig de nya krögarna Henrik Larsson och Gustav Jönsson.

– Vi har fått väldigt trevlig respons från gästerna, säger Henrik Larsson.

Krögarduons vägar har korsats åtskilliga gånger sedan de först lärde känna varandra för snart tolv år sedan. På den tiden jobbade de på två olika krogar i Skillinge.

De trivdes i varandras sällskap och började jobba ihop på olika sätt.

När Henrik Larsson drev restaurang i Sälen kom Gustav Jönsson dit i några säsonger, och när Gustav Jönsson var kökschef på Drakamöllan hade han Henrik Larsson som kollega i tre år.

På det sistnämnda stället tog planerna på att starta en gemensam restaurang fart på allvar.

– När vi blev tillfrågade om golfrestaurangen hade vi pratat länge om att driva något ihop. Så vi åkte hit och blev helt tagna av den makalösa utsikten. Vi tänkte att här finns ju potential och möjligheter, säger Henrik Larsson.

Gustav Jönsson beskriver det som kärlek vid första ögonkastet:

– Vi fick direkt en god relation med klubbchefen och kansliet. Det känns redan som om vi är en liten familj.

Det är inte bara nytt i köket. Även i matsalen har det hänt en del, med ny färg på väggarna och delvis ny inredning.
Foto: Johan Bentzel

H & G:s Kök är både kafé och restaurang och är långt ifrån enbart för golfare. Hit är man välkommen även utan klubbor.

I mars är det öppet dagligen klockan 9–15, med servering av dagens lunch klockan 11.30–14.

Sällskap på över tio personer är välkomna att boka bord även utanför de ordinarie öppettiderna, som under högsäsongen utökas till klockan 8–20 varje dag. Året runt har restaurangen också cateringverksamhet.

De två krögarna tycker att de kompletterar varandra bra.

Henrik Larsson är den äldre och mest erfarne av dem, medan Gustav Jönsson är en hungrig idéspruta. Det skapar en god balans.

De har också en gemensam matfilosofi, som avspeglar sig i de rätter som serveras.

– Vi brinner mycket för vällagad mat med bra råvaror. På lunchen är det framför allt husmanskost som vi vill förmedla, säger Gustav Jönsson.

I köket finns även en tredje kock, Jonas Sundström, också han känd från många krogar i trakten, exempelvis Hammenhögs Gästgivaregård, Karlaby Kro och Talldungen.

– Jag ser fram emot att få laga husmanskost. Det är en rustik matlagning, som är svår att maskera. Alla känner ju till den här maten och vet hur den ska smaka. Så det är inte det lättaste att göra, säger han.

Det är också en bonus att få jobba med Henrik Larsson och Gustav Jönsson, som han har verkat parallellt med på Österlen i många år.

De har många gemensamma idéer om mat och smaker, och även om Jonas Sundström inte är delägare har han ett stort inflytande över vad som ska ligga på tallriken.

– Det är viktigt att alla tar ansvar och känner sig involverade, säger Henrik Larsson.

Det enda som de tre kockarna är oense om är vilket fotbollslag som är bäst. Ägarduon håller på MFF och Jonas Sundström på Hammarby.

– Det kan bli lite tyst i köket om vi börjar prata fotboll, medger den senare med ett skratt.