1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Debutverk har hämtat idéer ur mytologiska gudaberättelser

Den 26 april har Lisa Parodi urpremiär för sin första egenskrivna föreställning ”Venus födelse”. Med inspiration från mytologins kärleksgudinnor skildrar hon genom lyrik, dans, sång och film en kvinnas inre resa.
”Venus födelse” har hämtat inspiration från Lisa Parodis intresse för de kärleksgudinnor som finns i många kulturers mytologier. April är en passande månad att sätta upp föreställningen, eftersom dessa gudinnor är starkt förknippade med vår och fruktbarhet.
Foto: Fredrik Pusa

Österlenmagasinet har tidigare skrivit om det kreativa paret Fredrik Pusa och Lisa Parodi, som nyligen lämnade Örnsköldsvik för en ny tillvaro på Österlen. De har redan börjat göra avtryck i bygden.

Den 26 april klockan 19 är det urpremiär på Kiviks Bio för Lisa Parodis föreställning ”Venus födelse”, som i stor utsträckning bygger på dikter som hon har skrivit under ett par års tid. Själva berättelsen har hon däremot satt samman under den gångna vintern.

– Det är så spännande! Det är min första egenskrivna pjäs och jag har velat utmana mig själv, så den innehåller också sång och dans. Jag har verkligen lagt ner min själ i det här, säger hon.

Lisa Parodi har länge intresserat sig för kärleks- och fruktbarhetsgudinnor i olika kulturer och har också funnit många likheter dem emellan. Enligt den romerska mytologin föddes kärleksgudinnan Venus ur havets skum och detsamma gäller den grekiska motsvarigheten Afrodite.

quote
Jag har verkligen lagt ner min själ i det här.

Det finns även ett tydligt samband mellan många kärleksgudinnor och planeten Venus, och inte enbart det faktum att himlakroppen delar namn med den romerska kärleksgudinnan. Även den sumeriska fruktbarhetsgudinnan Inanna är förknippad med vår närmaste grannplanet.

I föreställningen har Lisa Parodi vävt samman berättelsen om Inannas nedstigning till underjorden med Venus och Afrodites födelser.

– Det har blivit en berättelse om en kvinnas inre resa och färd till underjorden genom havets djup för att slutligen bli uppspolad på Österlens kust.

Lisa Parodi har sysslat med teater i många år och har också skrivit mycket lyrik och prosa. ”Venus födelse” är dock det första som hon har skrivit för scenen.
Foto: Fredrik Pusa

Föreställningen innehåller också ett antal konstfilmer, signerade Fredrik Pusa. Han jobbar vanligtvis med informations- och företagsfilmer och har uppskattat att få göra något helt annat.

– Jag har tolkat och bildsatt en del av de dikter som är med i föreställningen. Det har varit väldigt givande. Jag har fått se saker ur andra perspektiv och har fått experimentera mig fram, säger han.

Även Molle Nifkin, artist och producent, har bidragit till ett par av filmerna, medan Lisa Parodis syster Therese Johansson medverkar som dansare i själva föreställningen.

Att ”Venus födelse” framförs just på Kiviks Bio beror på att Lisa Parodi föll för den mysiga och intima lokalen i samband med ett biobesök i höstas. Hon presenterade sin idé för kulturföreningens styrelse och fick positiv respons.

Om det blir en stor efterfrågan på biljetterna kan det bli ytterligare en föreställning den tredje maj. Eventuellt sätts ”Venus födelse” också upp i samband med Berättarfesten, som arrangeras av föreningen Österlen Berättar den 27–30 juni, uppger Lisa Parodi.

– Jag hoppas verkligen att den får spelas på ännu fler ställen framöver. Det vore jättekul.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Stenshuvud

Bland troll, pysslingar och jättar

Kiviks Museum guidar kring Stenshuvuds kulturhistoria och mytologi fredagen den 10 juli. Start utanför Naturum klockan 13.00. För både vuxna och barn från 7 år. Plats måste bokas i kontakt med museet. Vandringen sker på egen risk, även om guiden förmedlar tips om hur man skyddar sig från trolldom.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.