unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Det enda vi människor inte kan lura är döden”

”Det enda vi människor inte kan lura är döden”. Med de orden bjuder Stiftelsen Hospice Österlen in till ett seminarium om en fråga som berör oss alla.
”Det sista andetaget är lika värdefullt och viktigt som det första” har blivit vårt motto, berättar Dag Lundberg, ordförande i Hospice Österlen som nästa torsdag bjuder in till seminarium.
”Det sista andetaget är lika värdefullt och viktigt som det första” har blivit vårt motto, berättar Dag Lundberg, ordförande i Hospice Österlen som nästa torsdag bjuder in till seminarium.
Foto: Hannah Andersson

Torsdagen den 12 september välkomnar Stiftelsen Hospice Österlen, i samarbete med Österlenprojektet, allmänheten till ett seminarium i Kyrkans hus. Dag Lundberg, professor emeritus och ordförande i Hospice Österlen, kommer att inleda eftermiddagen med att presentera stiftelsens arbete.

Hospice Österlen grundades 2009 och arbetar oförtrutet med att bidra till en förbättring av den palliativa vården i sydöstra Skåne. Sedan 2015 har ett samarbete växt fram mellan stiftelsen, den specialiserade vården i området som innefattar Palliativ vård och ASIH Ystad, samt Palliativt utvecklingscentrum i Lund. Samarbetet har utkristalliserats i Österlenprojektet med visionen att skapa en modell där alla delar av samhället driver utvecklingen av en palliativ vård som är både jämlik och av hög kvalitet.

Stiftelsen Hospice Österlen bjuder in till regelbundna symposium och diskussionstillfällen. Dödscaféet som hade premiär den 4 april väckte stort intresse och förra veckan bjöd Österlenprojektet in till kick-off med föredrag och samtal.

Nästa torsdag har det alltså blivit dags för några spännande timmar med samtal, frågor och utbyte av erfarenheter i Kyrkans hus. Efter Dags inledning klockan 13.30 följer ett föredrag om kulturella skillnader avseende livets slutskede och död av Birgit Rasmussen, professor i omvårdnad med inriktning palliativ vård, Palliativt utvecklingscentrum vid Lunds universitet.

– Hur ser våra invandrare från andra kulturer på döden? Birgit har satt sig in i frågan och delar med sig av sina erfarenheter av problematiken som kan uppstå.

Efter fikastunden, klockan 14.45, tar Linus Broström vid.

Linus är medicinetiker vid avdelningen för medicinsk etik, Lunds universitet.

– Han kommer att prata om livstestamente, en aspekt jag själv stött på när jag jobbade med intensivvård. Ett livstestamente är en persons viljeförklaring om sin egen vård som fastställer de situationer när man avstår från att vidta vårdåtgärder som kortvarigt förlänger livet på konstgjord väg, förklarar Dag. I Sverige idag är det, livstestamente till trots, den ansvarige läkaren som tar det slutgiltiga beslutet och det är en spännande etisk fråga som Linus kommer att lyfta.

Eftermiddagen avrundas klockan 15.35 med samtal kring borden och en kort sammanfattning av eftermiddagen.

– Allmänheten hälsas varmt välkomna till seminariet, och vi hoppas även se deltagare från sjukvården i den mån de har möjlighet att komma, men framförallt hoppas vi att eftermiddagen ska locka politiker och tjänstemän, avslutar Dag.

Läs mer

Säsongsfinal på slottet

Simrishamn

Säsongsfinal på slottet

På söndag är det säsongsfinal på Christinehofs slott och då välkomnas besökarna till ett späckat berättarprogram som äger rum både inne och ute.

Minimuseum invigdes

Simrishamn

Minimuseum invigdes

Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

Simrishamn

Emelie har skrivit om att mista sin mamma

I dagarna släpps antologin ”När mammor dör” där 31 döttrar mellan 18 och 77 år öppet och ärligt berättar om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar. Emelie Hill Dittmer, journalist och skrivpedagog i Gladsax, bidrar med en av texterna.

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Simrishamn

Klassrummet flyttade ut i naturen för en dag

Förra tisdagen hade yrkeseleverna på Österlengymnasiet friluftsdag och de kunde knappast ha bett om bättre väder.

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Natur

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av professor emeritus Åke Jönsson.