unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det gångna året i bilder

2019 har bjudit på både stort och smått. Här har vi samlat några av våra favoritbilder från reportage och nyhetsrapporteringar under året som gått.

Det har blivit dags att summera det gångna året. För många är 2019 året då HBO-serien Game of Thrones avslutades och då Greta Thunbergs namn var på allas läppar. Men det har hänt en hel del mer än så. På Österlen har spännvidden på händelserna sträckt sig från kronprinsessans besök i Simrishamn till invigningen av pumptrackbanan i Smedstorp.

En av årets höjdpunkter var utspringet på Nova Academy, då studenterna yra av glädje gratulerades av familj, vänner och släktingar. Att solen gassade från en molnfri himmel och att kvicksilvret i termometern nådde upp till 30 grader gjorde inte saken sämre.

6 bilder
Med de sista proven avklarade och betygen satta kunde Nova Academys och Österlengymnasiets studenter säga farväl till skolan. Och de gjorde det med ett färgsprakande och glädjefyllt utspring.
Kronprinsessan Victorias besök i somras fick Simrishamnsborna att gå man ur huse. Kronprinsessan har ett stort intresse för Östersjöns miljöproblem och lyssnade uppmärksamt under besöket på Marint Centrum.
I maj bjöd de talangfulla barnen och ungdomarna från Simrishamns kommuns kulturskola på en hisnande och hejdlöst vacker dans- och cirkusföreställning på Skillinge teater.
När Kivik Art Center öppnade för säsongen var dragplåstret Ulla Viottis cirkulära skulptur ”Bibliotheca” som är tillverkad av närmare 10 000 tegelstenar. Väggarna pryds av tegelböcker med namn på författare med skånsk anknytning.
I början av sommaren lät MTB Österlen CK meddela att finansieringen av en pumptrackbana i Smedstorp var klar och drömmen redo att förverkligas. I oktober kunde den nya banan invigas.
I mitten av mars, efter 10 års byggande och tre försök, stod den äntligen klar. Pelle Henrikssons replika av Lunds domkyrka. Den tidigare lantbrukaren i Gnalöv har fascinerats av domkyrkan sedan barnsben och hoppas att hans modell i olika träslag ska få en plats där.
enlarge

Läs mer

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Simrishamn

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Varje onsdagskväll sprider sig ett rytmiskt trumljud från medborgarhuset i Sankt Olof. Då träffas unga som gamla, för att under Nina Svedmarks ledning, spela djembe - Västafrikanska trummor.

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Simrishamn

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Förra veckan invigdes en ny temporär skulptur på hamnplan i Simrishamn. Bakom verket ”Sonic Seam” står konstnären Evelina Nolin, nyutexaminerad från Konstfack och tidigare elev på Österlenskolan för Konst och Design.

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Simrishamn

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Tanken var att Dag Hammarskjölds Backåkra skulle ha öppnat redan till påsk, men Coronapandemin satte käppar i hjulet. Nu på lördag slås dörrarna till museet i alla fall upp, även om det blir med vissa restriktioner.

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Simrishamn

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Efter att ha brottats med psykisk ohälsa i över 10 år börjar Kristoffer Sandgren komma på fötter igen. Nu vill han hjälpa andra som också har drabbats att hitta en väg tillbaka till livet.

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.

Vernissage för brobygge

Förskola

Vernissage för brobygge

En modell av ”Vide broa” byggd av mjölkkartonger och stor skaparlust, av barnen på förskolan Backstugan, ställs just nu ut på Österlens museum i Simrishamn.