1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dragspelsstämma lockar med skön stämning

Det drar ihop sig till dragspelsstämma på Gislövs Stjärna. Redan i måndags rullade de första husvagnarna in vid vandrarhemmet. I dagarna fem, 29 maj till 2 juni, blir det buskaspelningar på campingen. På lördagen kliver musikerna upp på Gislövs Stjärnas stora scen och på kvällen blir det dans.
Sture Andersson, som är evenemangsansvarig för dragspelsstämman, och Claes Rosén, som äger Gislövs Stjärna, hoppas att många ska ta chansen att komma för att njuta av musiken under dragspelsstämman som pågår den 29 maj till 2 juni.
Foto: Hannah Andersson

Entrén är fri och Claes Rosén som äger Gislövs Stjärna, samt Sture Andersson som är evenemangsansvarig, hoppas att många ska ta chansen att komma för att njuta av musiken, både på lördagen när uppträdandena avlöser varandra på scenen och övriga dagar när musikerna improviserar på campingen.

– Det bästa med dragspelsstämmorna är buskaspelningarna, som vi kallar det när musikerna samlas i olika konstellationer på campingen för att spela tillsammans. Det kan börja med att två dragspelare möts, en gitarrist kommer till, någon börjar sjunga också kan det sluta med att ett femtontal musiker spelar tillsammans, beskriver Sture.

Årets dragspelsstämma är den fjärde som arrangeras på Gislövs Stjärna, uppskattningsvis 50 musiker kommer att delta.
Foto: Hannah Andersson

Årets dragspelsstämma är den fjärde på Stjärnan och det är andra året som Sture är ansvarig för planeringen av evenemanget.

– Vi räknar med att omkring 50 musiker kommer att delta under helgen. 33 campingplatser är redan bokade och vi gissar att det kommer att behövas omkring 40 totalt.

Dragspelsstämma och campingliv går nämligen för det mesta hand i hand.

– De som är riktigt frälsta ligger ute med husvagnen hela sommaren och kör från stämma till stämma, berättar Sture.

De som inte kommer med egen husvagn till stämman på Gislövs Stjärna checkar in hos Claes på vandrarhemmet. Han spelar inte själv dragspel men njuter gärna av musiken.

– Min pappa var fenomenal på dragspel men varken jag eller min bror kan ta en ton, säger Claes och skrattar.

Sture är däremot en skicklig dragspelare.

– Jag började spela på min brors dragspel utan lov när jag bara var sex år gammal, så han såg till att jag fick ett eget när jag fyllde sju. Sedan lärde jag mig genom att härma honom när han spelade och har inte slutat att spela sedan dess.

– Det bästa med dragspelsstämmorna är möjligheten att träffa, och spela tillsammans med, andra dragspelare. På stämmorna möts alla, från nybörjare till proffs, och man lär sig alltid något nytt av varje möte.

Det blir korvförsäljning kvällstid onsdag till lördag. På lördagen mellan klockan 12-19 serveras också en stor buffé med både kalla och varma godsaker inne på Stjärnan.

Underhållningen från scenen startar klockan 13. Dansen kör igång omkring klockan 17. Fri entré.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.