1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Pristagare

Duo prisas för arbete bakom kulisserna

2020 års föreningsledarstipendiater i Simrishamns kommun är Tove och CarlJohan Wåhlin, konstnärliga ledare för Scen Österlen.
Tove och CarlJohan Wåhlin är årets föreningsledarstipendiater. Stipendiet får de för sitt stora engagemang i Scen Österlen, teaterföreningen som har gjort plats på scen för fler än tusen teaterintresserade barn och ungdomar sedan starten 1999.
Foto: Hannah Andersson

Efter ett antal år på annat håll, för studier och jobb, bestämde sig Tove och CarlJohan Wåhlin förra året för att återvända permanent till Österlen, där de båda växt upp. ÖM träffar dem hemma i huset de hyr, bara ett stenkast från teaterladan som är Scen Österlens spelplats på somrarna. I vagnen intill matbordet ligger en bedårande liten bebis och snusar.

Paret är nämligen nyblivna föräldrar till lilla Hedda, bara fem veckor gammal.

– Vi hade några missade samtal när vi kom hem med nyfödda Hedda, så beskedet att vi tilldelats kommunens föreningsledarstipendium nådde oss först via mail, berättar Tove.

– Det var väldigt oväntat men fantastiskt roligt, säger CarlJohan.

Tove och CarlJohan sitter båda i teaterföreningens styrelse och tillsammans med Anna Kesar är de konstnärliga ledare för Scen Österlen. En föreningen som har gjort plats på scen för fler än tusen barn och ungdomar sedan starten 1999.

Tove var själv ett av barnen som fick sina första scenupplevelser på Grönekulle gård där Dag Norgård startade SommarScen Österlen. Hon är också en av återvändarna, som i vuxen ålder hittat tillbaka till teaterföreningen, efter studier vid Balettakademien i Göteborg där hon träffade CarlJohan, och olika jobb.

– Vi har båda varit engagerade som ledare i Scen Österlen sedan 2012, berättar CarlJohan. Och det var Scen Österlen som fällde avgörandet för beslutet att flytta hit. På sikt vill vi att teaterföreningen ska uppta en ännu större del av vår vardag än vad den gör idag. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter och vill nå ut till ännu fler barn och unga med konceptet som vi arbetat framgångsrikt med under många år.

Arkivbild från förra årets uppsättning av Shrek - the musical med Scen Österlen.
Foto: Torun Börtz

Tove och CarlJohan poängterar hur viktig föreningens värdegrund är i arbetet.

– Scen Österlen ger barn och unga möjlighet att pröva sin identitet i en trygg miljö och vi upplever att många går härifrån med en stärkt självkänsla. De får känna gruppens styrka och uppleva hur alla behövs för att målet ska kunna nås. Genom höga krav på ett professionellt förhållningssätt kan vi dessutom erbjuda en scenupplevelse som blir på riktigt. Men alla som vill får vara med och materialet anpassas efter gruppen.

Sommarens två musikaluppsättningar är höjdpunkten för barnen och ungdomarna i föreningen. Repetitionerna påbörjas efter sportlovet och intensifieras efter skolavslutningen. Hittills har repetitionerna fungerat bra trots pågående pandemi och just nu pågår arbetet att hitta en lösning för att kunna genomföra sommarens föreställningar av Aladdin Jr med barngruppen och RENT med ungdomsgruppen.

– Vi kommer att fatta ett beslut, om hur vi gör i sommar, de närmaste veckorna, säger Tove.

Årets föreningsledarstipendiater

Motivering: ”Tove och Carl-Johan Wåhlin tilldelas Simrishamns kommuns föreningsledarstipendium 2020 för att de som konstnärliga ledare för Scen Österlen lägger ner mycket tid och stort engagemang i att skapa fantastiska musikalföreställningar med barn och unga och ger många av dessa unga artister somrar att längta efter, en känsla av gemenskap och tillhörighet, självförtroende och ovärderliga erfarenheter att ta med sig vidare i livet.”