1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ecotopia går en hållbar framtid till mötes

Vid fem tillfällen i juli och två i augusti ges guidade visningar på Ecotopia, det holistiska kunskapscentret med fokus på hållbara lösningar som varit i uppbyggnadsfasen och nu går över i en ny spännande fas när samhällsentreprenörer ges möjlighet att utveckla sina projekt i den inspirerande miljön.
I den guidade visningen får deltagarna inte bara se de vackra byggnaderna, Karin Malmgren visar dem även Ecotopias vilda skafferi.

Sedan starten 2012 har otaliga utbildningar getts på kunskapscentret Ecotopia. De guidade visningarna har också erbjudits sedan dess. Deltagarna i sommarens visningar kommer först att få höra Karin Malmgren berätta om uppbyggandet av Ecotopia. Med utgångspunkt i kartläggningen av resurser, som sedan övergår i berättelsen om hur hållbara lösningar har skapats i den naturliga miljön. I den efterföljande rundvandringen får deltagarna se husen, i alla de storlekar och former, som har byggts av olika ekologiska byggnadsmaterial, men även kretsloppsavlopp, solenergilösningar och exempel på självhushållning.

– Målet med rundvandringen är att deltagarna ska gå härifrån inspirerade att skapa hållbara lösningar hemma i stort och smått, säger Karin.

I sommar ges även utbildningar och workshops i exempelvis rawfood-matlagning, hållbar biodling och örtmedicin.

Nästa fas

2009 påbörjades uppbyggnaden av Ecotopia. När nu byggandet går in i slutfasen tar nästa fas vid, den som Karin har väntat på och längtat efter.

– Nu är formen given och varumärket skapat och då går Ecotopia in i den egentliga fasen som handlar om att vara en ekoinkubator för personer som vill vara delaktiga i att medskapa en hållbar framtid. Nu ges samhällsentreprenörer möjlighet att utveckla bitar av Ecotopia. Det kan exempelvis vara någon som vill odla ekologiskt eller kanske starta ett ”grönt” livsstilsprojekt. Det viktiga är att personen brinner för sitt projekt, säger Karin och beskriver hur hon framöver kommer att arbeta för att bygga ett nätverk med organisationer som är öppna för att stödja entreprenörerna i förverkligandet av deras idéer.

– Ecotopia har hittills varit ett projekt med fokus på miljömässig hållbarhet. Nu kommer den sociala, men även ekonomiska, hållbarheten in i projektet och det är något som jag verkligen brinner för med min bakgrund som socionom, avslutar Karin.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Utbildningar på Ecotopia

1 juli

Kurs: Matlagning Rawfood med Kathrin Söderberg, Essentially Raw.

2 juli

Workshop: Rawfood Dessert med Kathrin Söderberg, Essentially Raw.

8 juli

Kurs: Hållbar biodling med Ise Wentzel Hovmöller, Hovmöller Bigårdar.

22 juli

Örtvandring med Catharina Ehlo, Stjärnörter.

5 augusti

Kurs: Örtmedicin - plocka örter till husapoteket med Catharina Ehlo, Stjärnörter.

Fakta

Guidad visning

Guidad visning av Ecotopia ges följande lördagar klockan 14: 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8 och 12/8.

Visningen tar cirka två timmar. Ingen föranmälan krävs.

Fakta

Ecotopia

Ecotopia är ett holistiskt kunskapscenter för medskapande av en hållbar framtid som vill vara en inspirationskälla för hållbara lösningar i naturlig miljö och en mer självhushållande ekologisk livsstil. Ecotopia erbjuder förutom utbildningar, övernattning i ekostugor och lokaler lämpade för möten, kurser och konferenser. Ekofiket serverar vegetariskt, veganskt och rawfood. Ecotopia ligger vid väg 19 mellan Fågeltofta och Eljaröd.

2009 började Karin Malmgren att förverkliga visionen Ecotopia.
Ecotopia är ett kunskapscenter och en inspirationskälla för hållbara lösningar som ligger vid väg 19 mellan Fågeltofta och Eljaröd.
"Den öppna famnen" är ett halmbalshus med plusenergistandard, byggt av Ryszard Krzyzaniak, som stod klart i december 2016.
En fristående solfångaranläggning värmer det senast byggda halmbalshuset.
I Framtidsverkstaden hålls allt från utbildningar och konferenser till yoga- och dansklasser.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.