1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Efterlängtad invigning av meröppet bibliotek

Brösarps bibliotek har varit stängt sedan mitten av februari för ombyggnad. Fredagen den 21 september öppnar det med invigning av meröppet, som gör biblioteket tillgängligt klockan 8-21 alla veckans dagar.
På fredag, den 21 september, nyöppnar äntligen Brösarps bibliotek efter att ha varit stängt sedan februari för ombyggnad. Anni Antoni, filialföreståndare, och Kristin Svensson, enhetschef kultur och bibliotek i Tomelilla kommun, i färd med att ställa i ordning inför invigningen.
Foto: Hannah Andersson

ÖM besöker Brösarps bibliotek när det är en vecka kvar till invigning. Anni Antoni, filialföreståndare, och Kristin Svensson, enhetschef kultur och bibliotek, är i full färd med att skruva ihop nya möbler. Redan i entrén märks ombyggnaden av biblioteket.

– Vi har fått en separat ingång utifrån, vilket var nödvändigt eftersom meröppetbesökarna kommer att ha tillgång till biblioteket även när det inte är bemannat, berättar Kristin.

Filialföreståndare Anni Antoni kommer att vara på plats lika mycket som tidigare och dessutom kommer meröppetanvändarna att ha tillgång till biblioteket klockan 8-21, alla dagar.
Foto: Hannah Andersson

Foajén kommer att nyttjas för ut- och återlämning, runt hörnet finns en ny, stor handikapptoalett med skötbord och ett kontor åt Anni.

– Nu när biblioteket kommer att vara meröppet alla dagar krävs det att jag har någonstans att dra mig tillbaka för att sköta arbetsuppgifterna som inte är kopplade till bemanningen av biblioteket.

Skön- och facklitteraturen har bytt plats med barn- och ungdomslitteraturen.

– Det skapar möjlighet att skärma av när vi har barngrupper på besök, berättar Anni och visar in i rummet där en ny läs- och lekhörna håller på att växa fram i form av en båt.

Peter Antonsson och Erica Wedman från Tomelillas bildskonstskola är på plats för att dekorationsmåla båten efter elevernas skisser.

Erica Wedman dekorationsmålar barnavdelningens nya båt enligt bildskonstskolans elevers skisser.
Foto: Hannah Andersson

Biblioteket har varit stängt sedan vecka sju. Renoveringen har dragit ut på tiden och låntagarna har otåligt väntat på att deras biblioteket ska öppna.

– Tyvärr är det faktorer som vi inte kunnat påverka som orsakat förseningen, men nu ser vi fram emot att kunna öppna med full kraft, säger Kristin. Med ett bibliotek som är mer tillgängligt än tidigare, fortsätter Anni.

Biblioteket kommer att vara bemannat lika mycket som tidigare och för dem som väljer att bli meröppetanvändare är det öppet alla årets dagar klockan 8.00-21.00.

Meröppet bygger på att låntagarna är självgående.

– Det gör förberedelser som inspiration och skyltning ännu viktigare, berättar Anni.

Brösarps bibliotek blir kommunens andra meröppna bibliotek.

– Vi började med meröppet i Onslunda förra hösten och har blivit en succé, berättar Kristin. Både utlånings- och besöksstatistiken har ökat, vi ser att biblioteket används särskilt mycket på kvällar och om söndagarna. Med meröppet lämnar vi biblioteken i medborgarnas händer och det har fungerat utmärkt i Onslunda. Vi kommer att använda oss av samma system, med en tagg som kan bäras i nyckelknippan, här i Brösarp.

– Systemet kommer att göra biblioteket mer tillgängligt även för skolans pedagoger och elever, poängterar Anni.

Meröppetlåntagarna tar sig in i biblioteket med hjälp av en tagg och personlig kod.
Foto: Hannah Andersson

Invigningen av biblioteket äger rum fredagen den 21 september.

– Klockan 10 blir det invigningsceremoni utanför biblioteket med musik av kulturskolans elever och tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Anette Thoresson (C), samt byalagets ordförande Nenne Arenhill, berättar Kristin. Därefter är det fritt fram för alla över 18 år som vill bli meröppetanvändare att checka ut en tagg.

Klockan 13.00 gästas invigningsfesten av SjörövarMange och Katta Pirat. Besökarna bjuds på kaffe och kanelbulle, det finns pyssel för barnen hela dagen och klockan 16.00 avrundas kalaset. Biblioteket kommer att vara extraöppet den 22/9 samt den 24-27/9 för dem som vill skaffa en meröppettagg. Därefter är biblioteket meröppet alla dagar klockan 8-21 och bemannat måndagar klockan 13-16, onsdagar klockan 16-19, samt torsdagar klockan 10-13.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.