1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Elevernas konst visas

Under hela maj månad finns kreativa konstverk skapade av eleverna på Simrishamns särskola att beskåda i Simrishamns modehus 1910:s tio skyltfönster.
De två stora tavlorna på canvasduk har Simrishamns särskolas elever målat tillsammans med konstnär Agneta Sofiadotter i ett projekt som stöttats av Färs och Frosta Sparbanksstiftelse.
Foto: Hannah Andersson

Eleverna har under läsåret arbetat med olika teman i den pedagogiska estetiska verksamheten.

– Det är alla elever i åldersspannet 7-20 år som arbetat med olika tekniker och material kring bland annat temat om de fyra elementen, berättar Anita Tengberg som arbetar med skolans estetiska verksamhet.

I projektet har eleverna uttryckt sina känslor och iakttagelser i bilder.

– En del av våra elever saknar verbalt språk som uttrycksmedel och då blir det extra värdefullt att få lov att uttrycka sig estetiskt. Det här är också en elevgrupp som inte syns särskilt ofta, därför känns det särskilt kul att få ställa ut deras verk, säger Anita.

Simrishamns särskola har fått medel från Färs och Frosta Sparbanksstiftelse till projektet.

– Stiftelsen har stöttat oss i att synliggöra elevernas arbete, berättar Anita. Pengarna som vi har fått har bland annat använts till att köpa ramar till elevernas konstverk och till att trycka upp vykort av deras bilder. Vykort som finns att köpa på 1910.

Eleverna har också haft besök av en konstnär som målat tillsammans med dem.

– Agneta Sofiadotter besökte oss under en heldag i höstas för att måla tillsammans med några av de yngsta barnen. Eleverna framkallade olika slags ljud som vi spelade in, därefter målades en gruppbild där varje elev fick tolka ljudet som spelades upp. Projektet har stärkt gemenskapen i gruppen och vi känner stor stolthet över det vi skapat tillsammans.

Sedan den 1 maj finns elevernas verk att beskåda i Simrishamns modehus 1910:s skyltfönster.

– Konstverken kommer att hänga månaden ut och vi hoppas att många ska ta del av det arbete eleverna gjort, avslutar Anita.