1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Elevernas konst visas

Under hela maj månad finns kreativa konstverk skapade av eleverna på Simrishamns särskola att beskåda i Simrishamns modehus 1910:s tio skyltfönster.
De två stora tavlorna på canvasduk har Simrishamns särskolas elever målat tillsammans med konstnär Agneta Sofiadotter i ett projekt som stöttats av Färs och Frosta Sparbanksstiftelse.
Foto: Hannah Andersson

Eleverna har under läsåret arbetat med olika teman i den pedagogiska estetiska verksamheten.

– Det är alla elever i åldersspannet 7-20 år som arbetat med olika tekniker och material kring bland annat temat om de fyra elementen, berättar Anita Tengberg som arbetar med skolans estetiska verksamhet.

I projektet har eleverna uttryckt sina känslor och iakttagelser i bilder.

– En del av våra elever saknar verbalt språk som uttrycksmedel och då blir det extra värdefullt att få lov att uttrycka sig estetiskt. Det här är också en elevgrupp som inte syns särskilt ofta, därför känns det särskilt kul att få ställa ut deras verk, säger Anita.

Simrishamns särskola har fått medel från Färs och Frosta Sparbanksstiftelse till projektet.

– Stiftelsen har stöttat oss i att synliggöra elevernas arbete, berättar Anita. Pengarna som vi har fått har bland annat använts till att köpa ramar till elevernas konstverk och till att trycka upp vykort av deras bilder. Vykort som finns att köpa på 1910.

Eleverna har också haft besök av en konstnär som målat tillsammans med dem.

– Agneta Sofiadotter besökte oss under en heldag i höstas för att måla tillsammans med några av de yngsta barnen. Eleverna framkallade olika slags ljud som vi spelade in, därefter målades en gruppbild där varje elev fick tolka ljudet som spelades upp. Projektet har stärkt gemenskapen i gruppen och vi känner stor stolthet över det vi skapat tillsammans.

Sedan den 1 maj finns elevernas verk att beskåda i Simrishamns modehus 1910:s skyltfönster.

– Konstverken kommer att hänga månaden ut och vi hoppas att många ska ta del av det arbete eleverna gjort, avslutar Anita.

Läs mer

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.