Alvesta

Eljaröd satsar på vintage- och designhelg

Alvesta Artikeln publicerades
Fransk sifon och svenska vinglas från 30-talet på bricka av Jytte Olsson Design är exempel på vad man kan hitta hos Köpmangården i Eljaröd under vintage- och designhelgen.
Foto: Jytte Olsson
Fransk sifon och svenska vinglas från 30-talet på bricka av Jytte Olsson Design är exempel på vad man kan hitta hos Köpmangården i Eljaröd under vintage- och designhelgen.

I samband med Degeberga Antik- & Samlarmarknad, som hålls den 21 och 22 juli, händer det också mycket i Eljaröd, där många verksamheter håller dörrarna öppna.

Köpmangården i den före detta lanthandeln mitt i byn har vintage- och designhelg med kafé. Sofie von Mentzer och Sören Isaksson säljer delar av sina vintagesamlingar, huvudsakligen från mitten av 1900-talet. För den som är mer intresserad av nutida design går det att träffa Caroline Bjurman Holgersson, som under namnet My Kin bland annat formger väskor, tavlor och necessärer, samt keramikern Heidi Hirengen och designern Jytte Olsson, som visar sina inredningsprodukter. Öppet lördag klockan 10–18 och söndag klockan 10–16.

Samtidigt pågår två loppisar i byn. Dels hos Gurkan i funkishuset och dels på Joakim Olssons gårdsplan mitt emot Köpmangården, där det är öppet klockan 11–14 båda dagarna.

Galleri Stattin har vernissage den 21 juli klockan 14–17 av utställningen ”På mitt sätt”, akryl-målningar av Susan Malmsten. Utställningen fortsätter i ytterligare fem dagar och är då öppen klockan 12–17.

Galleri Ull & Lera har öppen verkstad. Anmari Mårtensson får inspiration i naturen och i litteraturen. Många dikter återföds i ett stengodsfat eller i en tovad bild.

Spettkaksbageriet i den gamla skolan vid kyrkan har också öppet denna helg. Här kan man̊ se hur man gör spettkakor.