GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En buss kommer lastad

Marknadsstånd och matvagnar i långa rader, färgglada karuseller och ett och annat högtalartorn. Det är vad vyn över Kiviks marknad brukar bjuda på. Under årets marknadsdagar bröts utsikten av ett rött stopptecken - i form av en Londonbuss.
Kivik • Publicerad 25 juli 2019
Maria Samuelssons idé om en psykbuss, som mötesplats för samtal om psykisk ohälsa, blev verklighet under Kiviks marknad.
Maria Samuelssons idé om en psykbuss, som mötesplats för samtal om psykisk ohälsa, blev verklighet under Kiviks marknad.
Foto: Hannah Andersson

– ”Gud vad häftigt” är den vanligaste reaktionen som psykbussen väcker, berättar Maria Samuelsson, brukarinflytandesamordnare i de fem sydöstra kommunerna.

Det är bara någon timme in på årets marknad men psykbussen har redan hunnit väcka uppmärksamhet. Vilket är precis vad Maria hoppades att den skulle göra.

– Det ingår i inflytandeplanen, som jag jobbar med i min yrkesroll, att sprida information om psykisk ohälsa till allmänheten. Vi bjuder ofta in till föreläsningar och konferenser men dit krävs det att du anmäler dig och tar dig. Idén med psykbussen är att vi istället kommer dit många människor befinner sig. Som Kiviks marknad!

Dubbeldäckaren som Maria hyrt brukar till vardags rulla som sightseeingbuss kring Trelleborg. Nu är den fylld med information och målet är tydligt; att förebygga och begränsa psykisk ohälsa.

– Allt handlar egentligen om att sprida hopp om psykisk hälsa. Tanken är att bussen ska fungera som en mötesplats för samtal, säger Maria.

Två nyfikna som stannat till vid bussen för en pratstund är Simon Svensson och Alexandra Dahlberg Larsson, vilka båda pluggar till sjuksköterska.

– Vilken kul idé, det här är något som är otroligt viktigt, att prata om psykisk ohälsa, säger Alexandra.

– Att arbeta förebyggande genom att sprida kunskap är jätteviktigt, håller Simon med.

Marias förhoppning är att psykbussen ska fortsätta att rulla.

– Vi är redan önskade till Landskrona i september och till Skåneveckan för psykisk hälsa i oktober, avslutar Maria.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.