1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En dans in i den sista solnedgången

När koreografen Rachel Tess har urpremiär för sitt nya verk ”Any Number of Sunsets” på Skillinge teater bryter hon mot många av sina invanda mönster. Föreställningen ställer den existentiella frågan: Vad skulle du göra om du visste att du stod inför din sista solnedgång?
”Any Number of Sunsets” är en annorlunda dansföreställning, som har urpremiär på Skillinge teater den 13 september. Publiken får komma riktigt nära dansarna, som själva gör de ljud som de dansar till. Föreställningen kommer även att spelas på andra platser i landet, däribland Dansens hus och MDT i Stockholm, Atalante i Göteborg samt Dansstationen i Malmö.
Foto: Graham Adey

Dansaren och koreografen Rachel Tess har sedan barndomen framträtt på de stora scenerna. Men sedan en lång tid tillbaka har hon medvetet undvikit teatern som en arena för sin egen konst. Konsthallar och gallerier har känts som mer passande platser.

– För mig har det varit viktigt att ha en nära kontakt med min publik och verkligen förstå vad de känner. Mina projekt kretsar ofta kring hur jag utan att berätta en historia kan föra över fysiska erfarenheter till åskådarna, till exempel genom vibrationer, och hur dessa sedan förändrar hur de uppfattar sin omvärld, säger hon.

Men med sin nya dansperformance ”Any Number of Sunsets” återvänder hon till teaterscenen, närmare bestämt i Skillinge, där urpremiären hålls den 13 september och sedan följs av ytterligare tre föreställningar under veckoslutet.

Viljan att återvända till teatern kom då hon bjöds in som koreograf till pjäsen ”Peer Gynt” på Skillinge teater förra sommaren. Hon insåg att hon hade något att ge och att det kanske skulle gå att åstadkomma en nära publikkontakt även i teaterrummet.

Det innebär också att Rachel Tess bryter mot sin vanliga rutin att bara arbeta med det ljud och ljus som för stunden råkar finnas i och runt lokalen. Den här gången samarbetar hon med ljud- och ljusteknikern Ulrich Ruchlinski.

”Any Number of Sunsets” har dessutom ett tydligt uppdiktat ramverk, om än ingen egentlig handling. Utgångspunkten är att det är den sista solnedgången som publiken någonsin kommer att få se.

Rachel Tess, koreografen bakom ”Any Number of Sunsets”, är född i Portland i USA men är sedan länge bosatt i Sverige och har bland annat ingått i Cullbergbalettens fasta ensemble. I dag är hon bosatt i Kivik och är både affilierad curator för live art på Wanås konsthall och ordförande för Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG).
Foto: Johan Bentzel

Tanken väcktes vid en intervju inför årets konstrunda. Rachel Tess är ordförande i ÖSKG och reportern påtalade att många Österlenkonstnärer har ett starkt förhållande till naturen och undrade på vilket sätt hon relaterar till naturen i sin konst.

– Det gör jag ju egentligen inte alls. Och om det finns något som är riktigt klichéartat är det ju solnedgångar. Samtidigt har jag en balkong där jag ibland sitter och ser på solnedgången. Men den finns ju alltid där, så man känner sig inte tvungen att titta på den. Det väckte frågan: Hur kan jag knyta an på nytt till det här som jag känner till så väl?

Så i våras började Rachel Tess hålla workshoppar kring temat och ställde bland annat frågan: Vad skulle du göra om du visste att detta var din allra sista solnedgång? Svaren var många och skiftande, allt från att ha sex hela natten till att vräka i sig pizza.

Föreställningen har också utarbetats i nära samverkan med de medverkande, som har fått ta ställning till vilken dans de skulle dansa om de visste att det var deras allra sista.

Publiken bjuds på en visuellt sprakande upplevelse, när de bevistar ”Any Number of Sunsets”.
Foto: Graham Adey

Rachel Tess står inte själv på scenen denna gång, utan har lämnat över det till sju andra personer i varierande åldrar, allt från det lovande stjärnskottet Nellie Björklund till den erfarne skådespelaren Anders Granström, som under en timme och 40 minuter guidar runt publiken mellan olika upplevelser i rummet.

– På ett sätt har det varit svårt för mig att slå mig till ro och inte befinna mig på golvet. Det är annorlunda, för i viss utsträckning innebär den tradition som jag kommer ifrån att jag utvecklas genom att använda min egen kropp för att föra över något till publiken, som sedan för det tillbaka till mig. Samtidigt består den grupp som jag har valt att arbeta med av helt andra typer av dansare än vad jag själv är.