GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En ny era väntar på Skillinge Teater

I skrivande stund målas väggarna på ovanvåningen marockanskt röda och byggdammet städas bort i övriga huset. Till påsk nyinvigs Skillinge Teater där atmosfären ska vara välkomnande avslappnad och familjär, men med en udd.
Publicerad 13 april 2017
Karin Mex-Johansson och Nils Peder Holm har tagit över Skillinge Teater efter Katarina Zell. Efter omfattande renoveringar ser de fram emot att nyinviga teatern till påsk.
Karin Mex-Johansson och Nils Peder Holm har tagit över Skillinge Teater efter Katarina Zell. Efter omfattande renoveringar ser de fram emot att nyinviga teatern till påsk.

– Det är på gång! Vi gör det sista rycket nu, det är bara städningen kvar, säger en upprymd Nils Peder Holm när ÖM möter upp honom och Karin Johansson-Mex på teaterns innergård.

De stora, nyinsatta fönstren i cafélängan skvallrar om att det är en omgjord teater besökarna får se i påsk, såväl på utsidan som på insidan. Då tar de nya ägarna tillika teaterdirektörerna över efter Katarina Zell, och har sedan en tid tillbaka gjort omfattande renoveringar av fastigheten.

– Ett tag hade vi mer hål i väggarna än väggar! Och utanför låg en minst två meter hög trähög, berättar Karin med ett skratt och visar in i teatercaféet och restaurangen som nu badar i ljuset utifrån.

Ombyggnad på tre plan

Caféet har bland annat kaklats och man har satt in restaurangkök.

– Det blir en helt annan matsal än tidigare! Vi kommer att ha fransk bistro-känsla i caféet och vinbaren, där vi också har en scen med visaftnar, stand-up och musik. Det blir kul, konstaterar Nils Peder.

På ovanplan byggs det personalutrymmen med toalett, kontor och pentry i en del, och i den andra en ombonad lounge i marockansk stil med röda väggar, många mattor, bokhyllor och bekväma sittplatser. På plan tre har man frigjort hela 100 kvadratmeter för framtida workshops och repetitioner. I taket planeras det för tio stora takfönster. Hela cafélängan har isolerats och är nu vinterbonad.

– Det var så kallt här innan och det tog lång tid att värma upp. Det här öppnar upp för så många nya möjligheter för teatern att användas även vintertid, det har blivit en jättevacker plats, säger Karin.

Skillinge Teater nyinvigs i påsk

Till påsk ska allt vara klart och då nyinvigs Skillinge Teater i en ny anda. Det ska bli en plats där det flödar mycket mer än teater.

– Hit ska man kunna komma även om man inte vill se teater, det ska vara en mötesplats för alla. Man kan se det som ett kulturhus; det blir en kombination av sådant som vi vill erbjuda, säger Nils Peder.

I påsk invigs Skillinge Teaters nya Café & Vinbar. Dagtid blir det café och kvällstid vinbar. På kvällen serveras gott att dricka och medelhavsinspirerad mat i stora keramiska fat.

– Det känns jättespännande. Vi vill skapa den italienska familjekänslan där man pratar, umgås och har det trevligt, säger Karin.

– Inför påsken har vi dessutom laddat med så mycket bullar, mackor, kaffe och croissanter till caféet att vi skulle kunna ta emot en hel armé, tillägger Peder med ett skratt.

Späckat program

Även programmet är Karin och Nils Peder stolta över. Förutom att det under invigningshelgen kommer att anordnas pop up-evenemang på teatern, sätts även bland annat Dramaten-föreställningen Det levda baklänges upp hela nio gånger.

– Den har vi verkligen jobbat för att få hit. Nyligen blev den utvald till Scenkonstbiennalen 2017. Det är en fantastisk föreställning och ett unikt tillfälle att se något som verkligen är speciellt, försäkrar Nils Peder.

Bluesfesten är ett sedan tidigare väl inarbetat evenemang som Karin och Nils Peder planerar att fortsätta med. I påsk sker den på fredagen och lördagen.

– De här kvällarna är frodiga, har högt i tak och svänger något helt otroligt, säger Karin.

Konst blir det också på teatern i påsk, när Kristian Ingers hänger sina illustrationer i fryshusets foajé.

– Han har ett modernt, ungt uttryck som vi verkligen gillar och han håller en hög kvalitet.

Skillinge Teater håller öppet skärtorsdag till och med annan dag påsk.

Ur påskprogrammet på Skillinge Teater

- Långfredag till och med påskdagen: Dramatens föreställning Det levda baklänges spelas på teatern i samarbete med Simrishamns Riksteaterförening. Föreställningen följer en flyktings resa genom bland annat VR-glasögon.

- Långfredag och påskafton: Påskblues. Även i år har husbandet Big Easy bjudit in gäster till konserterna.

- Långfredag till och med påskdagen: Barnföreställningen Berättelser vid lägerelden med Nils Peder Holm på scen. En berättarhistoria för barn 5-9 år om att hitta hem. Föreställningen är en interaktiv berättarhistoria där barnen är med och bestämmer historiens utveckling.

- Påskafton: Karin Brunk Holmqvist som precis kommit ut med sin nya bok “Majken minröjare” gästar teatern. Boksignering och samtal.

- Dessutom bjuds det in till Afternoon tea med efterföljande besök av Maria Heijbel från Österlen Berättar på påskdagen, konst med illustratör Kristian Ingers i Fryshuset hela påsken samt installationen Ur skogen hela påsken som visar en liten glimt av scenografins möjligheter, av 3kubik och scenograf Kristina Nielsen.

Text: Louise Lind

Bild: Fredrik Ekblad

Louise Lind

Hela cafélängan har vinterbonats och på tredje plan har man frigjort hela 100 kvadratmeter som ska fungera som replokal samt mötesplats för workshops och liknande.
Hela cafélängan har vinterbonats och på tredje plan har man frigjort hela 100 kvadratmeter som ska fungera som replokal samt mötesplats för workshops och liknande.
I de nyrenoverade, ljusa lokalerna blir det café dagtid och vinbar kvällstid.
I de nyrenoverade, ljusa lokalerna blir det café dagtid och vinbar kvällstid.

Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.