1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En väggmålning växer fram

På en samfällighets innergård i Simrishamn håller en vacker muralmålning, föreställande en fiktiv bild av Norregatan, på att växa fram under Gert Jönsson och Mike Browns penslar.
Nu gör Gert Jönsson och Mike Brown äntligen verklighet av idén de pratat om under två års tid, att göra en väggmålning tillsammans.
Foto: Hannah Andersson

Gert Jönsson och Mike Brown har arbetat med målningen under några veckors tid. Jan Carlsson, ordförande i samfälligheten, var den som förberedde målarduken åt duon genom att grundmåla väggen vit.

– Jag tycker att det här är en jättekul grej, att få en så fantastisk tavla på vår innergård. Vi är många som bor här som gläds åt initiativet, säger Jan.

– Och de som bor här har gett oss stort stöd, vi har varit väl försedda med kaffe och bullar, berättar Mike.

Motivet för målningen låg nära till hands.

– Vi ville skapa en bild med djup i och då passade en gata bra, berättar Gert.

Och djup har de verkligen lyckats med att skapa.

– En svala flög nästan in i väggen häromdagen, den hann precis lägga om kursen, berättar Gert och visar med handen hur nära kollision det var.

– Vi har haft lite problem med värmen men annars har det varit fantastiskt roligt att måla väggen, säger Mike Brown, till höger i bild.
Foto: Hannah Andersson

Gert har, som du kunde läsa om i förra veckans nummer av ÖM, målat ett av stadens elskåp, men det är första gången både han och Mike ger sig på att måla en vägg.

– Ingen av oss har gjort något liknande tidigare, säger Mike. Visst har vi målat båda två, men aldrig något liknande det här.

Mike är född engelsman och bor stora delar av året i USA.

– Jag målar vid Silvermine School of Art om kvällarna, berättar han.

Gert är AD och illustratör. Den uppmärksamme minns hans träffsäkra bilder från tiden på sidan fyra i ÖM.

– Visst har jag målat tavlor men aldrig något sånt här, säger han och blickar upp mot väggen.

När ÖM besöker duon framför väggen återstår ännu en del finlir innan de betraktar målningen som färdig.

– Det fattas detaljer som lyktstolpar och kanske en cykel. Men några bilar kommer det inte bli på vår version av Norregatan, de är bannlysta, slår Gert fast.