1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En vår med djur och natur på biblioteksfilialerna

Tack vare det statliga bidraget ”Stärkta bibliotek” händer det ovanligt mycket kul på biblioteksfilialerna i Tomelilla kommun i vår. Temat för flera av aktiviteterna är miljö, natur och djur.
Hanna Barck kommer till Brösarps bibliotek för att prata om biodling den 22 april klockan 18.30.

Måndagen den 6 april är temat trädgård på Brösarps bibliotek. Klockan 11.30, gästar RytmiKarin biblioteket med föreställningen ”Hunden Rund planterar” för barn i åldrarna 2-5 år. Vad händer när man planterar ett frö? Karin spelar musikfrön och bjuder in till vattenkannedans. Självklart är Hunden Rund, gitarren och klarinetten med.

Karin och Hunden Rund gästar även Onslunda bibliotek den 6 april, men redan klockan 9.30.

Tillbaka till Brösarp där byalaget jobbar med att skapa en blomsteräng i byn för den biologiska mångfaldens skull och om just ängar, dess historia och hur man kan skapa en äng i sin trädgård kommer Linus Hjertqvist, som skriver sitt examensarbete på Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan i Kristianstad, att prata om den 6 april med start klockan 18.

Klockan 14.00 samma dag går startskottet för initiativet att byta frön och sticklingar med andra trädgårdsintresserade på Brösarps bibliotek. Under resten av månaden finns det sedan möjlighet att lämna och hämta frön och sticklingar på biblioteket, därför uppmanas deltagarna att bifoga information om det de lämnar.

Fröbytardag blir det även på Onslunda bibliotek. Lördagen den 18 april klockan 10-12. Deltagarna uppmanas att ta med sig frön som blivit över och som de inte själva behöver, för att på plats på biblioteket byta till något annat. ”Kanske hittar du en unik växt som du länge önskat så!” Fröna bör inte vara äldre än ett år. Det är drop in som gäller och deltagare i alla åldrar hälsas välkomna. Biblioteket bjuder på fika.

Onsdagen den 22 april är ämnet skånsk geologi när Smedstorps bibliotek får besök av Roland Pusch. Om granit, diabas och leptit kommer han att prata, med start klockan 18.30.

Datumet är samma men ämnet ett helt annat, när Hanna Barck kommer till Brösarps bibliotek för att prata om biodling. Hanna är hobbybiodlare i Smedstorp sedan tio år tillbaka. Hon kommer att berätta om hur ett bisamhälle fungerar, grunderna i binas biologi och lite om hot och sjukdomar. Deltagarna hälsas välkomna att lyssna, ställa frågor och provsmaka honung, den 22 april klockan 18.30.

Bokpicknick i det gröna blir det torsdagen den 4 juni klockan 15.00 utanför biblioteket i Brösarp. Ett fint tillfälle att få bra boktips inför sommarlovet. För barn från 6 år. Vid fint väder äger picknicken rum utomhus, annars dukas fika och böcker upp inne på biblioteket.

Alla evenemang har fri entré men flera av programpunkterna kräver föranmälan till respektive bibliotek.