1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En vår med djur och natur på biblioteksfilialerna

Tack vare det statliga bidraget ”Stärkta bibliotek” händer det ovanligt mycket kul på biblioteksfilialerna i Tomelilla kommun i vår. Temat för flera av aktiviteterna är miljö, natur och djur.
Hanna Barck kommer till Brösarps bibliotek för att prata om biodling den 22 april klockan 18.30.

Måndagen den 6 april är temat trädgård på Brösarps bibliotek. Klockan 11.30, gästar RytmiKarin biblioteket med föreställningen ”Hunden Rund planterar” för barn i åldrarna 2-5 år. Vad händer när man planterar ett frö? Karin spelar musikfrön och bjuder in till vattenkannedans. Självklart är Hunden Rund, gitarren och klarinetten med.

Karin och Hunden Rund gästar även Onslunda bibliotek den 6 april, men redan klockan 9.30.

Tillbaka till Brösarp där byalaget jobbar med att skapa en blomsteräng i byn för den biologiska mångfaldens skull och om just ängar, dess historia och hur man kan skapa en äng i sin trädgård kommer Linus Hjertqvist, som skriver sitt examensarbete på Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan i Kristianstad, att prata om den 6 april med start klockan 18.

Klockan 14.00 samma dag går startskottet för initiativet att byta frön och sticklingar med andra trädgårdsintresserade på Brösarps bibliotek. Under resten av månaden finns det sedan möjlighet att lämna och hämta frön och sticklingar på biblioteket, därför uppmanas deltagarna att bifoga information om det de lämnar.

Fröbytardag blir det även på Onslunda bibliotek. Lördagen den 18 april klockan 10-12. Deltagarna uppmanas att ta med sig frön som blivit över och som de inte själva behöver, för att på plats på biblioteket byta till något annat. ”Kanske hittar du en unik växt som du länge önskat så!” Fröna bör inte vara äldre än ett år. Det är drop in som gäller och deltagare i alla åldrar hälsas välkomna. Biblioteket bjuder på fika.

Onsdagen den 22 april är ämnet skånsk geologi när Smedstorps bibliotek får besök av Roland Pusch. Om granit, diabas och leptit kommer han att prata, med start klockan 18.30.

Datumet är samma men ämnet ett helt annat, när Hanna Barck kommer till Brösarps bibliotek för att prata om biodling. Hanna är hobbybiodlare i Smedstorp sedan tio år tillbaka. Hon kommer att berätta om hur ett bisamhälle fungerar, grunderna i binas biologi och lite om hot och sjukdomar. Deltagarna hälsas välkomna att lyssna, ställa frågor och provsmaka honung, den 22 april klockan 18.30.

Bokpicknick i det gröna blir det torsdagen den 4 juni klockan 15.00 utanför biblioteket i Brösarp. Ett fint tillfälle att få bra boktips inför sommarlovet. För barn från 6 år. Vid fint väder äger picknicken rum utomhus, annars dukas fika och böcker upp inne på biblioteket.

Alla evenemang har fri entré men flera av programpunkterna kräver föranmälan till respektive bibliotek.

Läs mer

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Smedstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.