1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Eskil Thomsen startar museum fint som snus

Snusdosor, ransoneringskort och bilder från svunna tider. Nu har Österlens världsberömde snusfabrikör öppnat eget museum hemma på gården.
En liten shop med böcker och dosor finns också på museet. På väggen bakom Eskil Thomsen sitter dosor han fått av andra entusiaster som tillverkar sitt eget snus.
Foto: Torun Bortz

Man skulle kunna kalla det ett museum i fickformat, vilket passar utmärkt med tanke på innehållet.

– Det är tydligen mindre än Hasse och Tage-museet, konstaterar Eskil Thomsen när han öppnar dörren till sitt eget museum, som invigdes i påskas.

En byggbod hemma på gården i Eljaröd, som numera pryds av målade tobaksblad i storformat.

– Mitt livs första graffitimålning.

När Eskil Thomsen för sex, sju år sedan startade sin småskaliga odling av ekologisk tobak och tillverkning av eget snus var succén snart ett faktum. Österlensnus blev produkten alla snuskonnässörer ville ha – inte bara i Sverige.

– Det gick alldeles för bra, det blev omöjligt att leva upp till efterfrågan. Folk hörde av sig från hela världen, berättar han.

Till och med New York Times skrev om Österlensnus när tidningen listade Skåne som ett av 2016 års bästa internationella resmål.

Till slut gick Eskil Thomsen in i väggen och lade ner sin tillverkning.

Nu börjar dock orken och lusten att komma tillbaka så smått. Ett första steg är museet.

– Jag har ju samlat på mig en del grejer genom åren och har lite samlargener, säger han och ler.

– Sen är det kul med folkbildning också och jag har märkt att det finns ett intresse.

Med hjälp av föremålen i montrarna börjar Eskil Thomsen att berätta snusets historia - från Christofer Columbus till gångna tiders odlingar i Åhus.

Att synen på tobak varierat med tiden är museets gamla skolplanscher ett tydligt exempel på.

– Och på 50-talet odlade skolbarnen i Brösarp tobak på skolans område, tobak som de sedan torkade på skolans vind. Därefter sålde man skörden till tobaksmonopolet och åkte på klassresa till Stockholm, berättar han med ett skratt.

Här finns också en vägg med snusdosor han fått från andra snusnördar som tillverkar sitt eget snus.

– Jag får nya dosor hela tiden, det låg en i brevlådan idag, säger han och drar upp en dosa ur jackfickan med texten ”Olssons hembaka snus” på.

Tanken är att han så småningom ska ta upp odlingen igen, i lite lugnare takt den här gången.

– Jag har inte tappat intresset, planen är ju att Österlensnus ska komma igen. I år blir det testodling.

I väntan på att Österlensnus på nytt dyker upp på marknaden kan den intresserade besöka museet.

– Här kan man alltid få en pris, lovar han med ett leende.

Fotnot: För öppettider, kontakta museet via Österlensnus hemsida.

Gamla skolplanscher berättar om forna tiders tobaksodling.
Foto: Torun Bortz

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.