1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett spännande liv i när och fjärran

Med boken ”Österlenskt och Österländskt” för Leif H. Hjärre samman kärleken för hembygden med passionen för Egypten. Egna upplevelser blandas med humoristiska berättelser ur den österländska kulturhistorien.
Leif H. Hjärres nya bok ”Österlenskt och Österländskt”, med omslagsbild av Hasse Karlsson, är en dråplig samling essäer från när och fjärran. Författaren kan inte låta bli att själv dra på munnen när han läser högt ur sitt verk.

Leif H. Hjärre är en herre med glimten i ögat. Med stor munterhet bläddrar han fram och tillbaka i sin nya bok ”Österlenskt och Österländskt” och stannar till vid vissa partier, som han läser högt innan han brister ut i skratt.

Som den vitsiga titeln antyder skildrar boken författarens två världar. Uppväxten på Österlen är både upptakt och avslutning på boken. I övrigt är det en samling dråpliga och spännande essäer om hans äventyr i österled.

Som chef för möbelföretaget Gärsnäs, som startades av hans farfar, var Leif H. Hjärre under många år med och formade bilden av svensk design. Men en gång i tiden saluförde företaget även orientaliska mattor. Därigenom kom han i kontakt med den österländska kulturen.

– Redan som yngling följde jag med min far till hamnen i Göteborg när han köpte mattor. Mattförsäljningen utvecklades och vi var ett tag bland de största i södra Sverige. Varje år under 70-talet reste jag i Iran.

Iranresorna slutade abrupt i och med den islamistiska revolutionen 1979. I samband med det upptäckte Leif H. Hjärre i stället Egypten. Det var som om ett vakuum fylldes, förklarar han.

– Världens längsta sammanhållna kultur har funnits i Egypten. De 30 dynastierna varade ju under 3 000 år. Det finns ingen motsvarighet någonstans. Det är inte svårt att bli fascinerad av det.

Bokens rikliga bildmaterial tillför ytterligare dimensioner till läsupplevelsen.

Själv är Leif H. Hjärre särskilt nöjd med målningarna på omslaget samt på för- och eftersättsbladen. De har gjorts av hans gode vän Hasse Karlsson, en av Österlens främsta konstnärer, välkänd för sina akvareller.

– Har du någonsin sett en vackrare bok? säger författaren, medan han vrider och vänder på de hårda pärmarna och inte riktigt verkar kunna se sig mätt på resultatet.

Boken är skapad i nära samarbete med Skånska Akademien och kom till genom att Leif H. Hjärre, som är ledamot sedan flera år tillbaka, tog på sig uppdraget att ensam stå för akademiens nästa publikation.

Normalt är flera skribenter inblandade i dessa böcker och kan då gemensamt dela på alla administrativa bördor kring utgivningen. Nu vilade detta ansvar helt på Leif H. Hjärres axlar.

Därför vände han sig till välrenommerade Carlsson Bokförlag, som antog manuset efter att i princip bara ha skummat igenom första sidan. Förlaget övertog därmed också de administrativa bitarna. Lättad kunde Leif H. Hjärre koncentrera sig helt på att få fason på orden.

Till sin hjälp hade han professor Jonas Frykman, som agerade redaktör. Onödigt, menade författaren själv, som tyckte att han som erfaren skribent, med många artiklar och böcker på meritlistan, nog skulle fixa jobbet på egen hand. Nu medger han att hjälpen var ovärderlig.

– Jonas har stramat upp materialet på ett föredömligt sätt.

Den som önskar höra Leif H. Hjärre läsa högt ur sin bok bör ta sig till Gärsnäs och företaget med samma namn söndagen den 25 mars klockan 18, då han gör ett framträdande i byalagets regi. Då finns det också möjlighet att köpa boken.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.