unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Ett spännande liv i när och fjärran

Med boken ”Österlenskt och Österländskt” för Leif H. Hjärre samman kärleken för hembygden med passionen för Egypten. Egna upplevelser blandas med humoristiska berättelser ur den österländska kulturhistorien.
Leif H. Hjärres nya bok ”Österlenskt och Österländskt”, med omslagsbild av Hasse Karlsson, är en dråplig samling essäer från när och fjärran. Författaren kan inte låta bli att själv dra på munnen när han läser högt ur sitt verk.
Leif H. Hjärres nya bok ”Österlenskt och Österländskt”, med omslagsbild av Hasse Karlsson, är en dråplig samling essäer från när och fjärran. Författaren kan inte låta bli att själv dra på munnen när han läser högt ur sitt verk.

Leif H. Hjärre är en herre med glimten i ögat. Med stor munterhet bläddrar han fram och tillbaka i sin nya bok ”Österlenskt och Österländskt” och stannar till vid vissa partier, som han läser högt innan han brister ut i skratt.

Som den vitsiga titeln antyder skildrar boken författarens två världar. Uppväxten på Österlen är både upptakt och avslutning på boken. I övrigt är det en samling dråpliga och spännande essäer om hans äventyr i österled.

Som chef för möbelföretaget Gärsnäs, som startades av hans farfar, var Leif H. Hjärre under många år med och formade bilden av svensk design. Men en gång i tiden saluförde företaget även orientaliska mattor. Därigenom kom han i kontakt med den österländska kulturen.

– Redan som yngling följde jag med min far till hamnen i Göteborg när han köpte mattor. Mattförsäljningen utvecklades och vi var ett tag bland de största i södra Sverige. Varje år under 70-talet reste jag i Iran.

Iranresorna slutade abrupt i och med den islamistiska revolutionen 1979. I samband med det upptäckte Leif H. Hjärre i stället Egypten. Det var som om ett vakuum fylldes, förklarar han.

– Världens längsta sammanhållna kultur har funnits i Egypten. De 30 dynastierna varade ju under 3 000 år. Det finns ingen motsvarighet någonstans. Det är inte svårt att bli fascinerad av det.

Bokens rikliga bildmaterial tillför ytterligare dimensioner till läsupplevelsen.

Själv är Leif H. Hjärre särskilt nöjd med målningarna på omslaget samt på för- och eftersättsbladen. De har gjorts av hans gode vän Hasse Karlsson, en av Österlens främsta konstnärer, välkänd för sina akvareller.

– Har du någonsin sett en vackrare bok? säger författaren, medan han vrider och vänder på de hårda pärmarna och inte riktigt verkar kunna se sig mätt på resultatet.

Boken är skapad i nära samarbete med Skånska Akademien och kom till genom att Leif H. Hjärre, som är ledamot sedan flera år tillbaka, tog på sig uppdraget att ensam stå för akademiens nästa publikation.

Normalt är flera skribenter inblandade i dessa böcker och kan då gemensamt dela på alla administrativa bördor kring utgivningen. Nu vilade detta ansvar helt på Leif H. Hjärres axlar.

Därför vände han sig till välrenommerade Carlsson Bokförlag, som antog manuset efter att i princip bara ha skummat igenom första sidan. Förlaget övertog därmed också de administrativa bitarna. Lättad kunde Leif H. Hjärre koncentrera sig helt på att få fason på orden.

Till sin hjälp hade han professor Jonas Frykman, som agerade redaktör. Onödigt, menade författaren själv, som tyckte att han som erfaren skribent, med många artiklar och böcker på meritlistan, nog skulle fixa jobbet på egen hand. Nu medger han att hjälpen var ovärderlig.

– Jonas har stramat upp materialet på ett föredömligt sätt.

Den som önskar höra Leif H. Hjärre läsa högt ur sin bok bör ta sig till Gärsnäs och företaget med samma namn söndagen den 25 mars klockan 18, då han gör ett framträdande i byalagets regi. Då finns det också möjlighet att köpa boken.

Läs mer

Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Simrishamn. Den stränga och ihållande kylan som håller Österlen i ett järngrepp är inte bara en prövning för människor och djur. Den är även påfrestande för ett 800-årigt olivträd på floristen och TV-kändisen Karl Fredriks innergård. En mängd åtgärder har satts in för att skydda den spanska åldringen.
Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Simrishamn. När Lindbloms Frö i Kivik slukades av lågorna den 17 november förra året befarade nog många att företaget hade gått förlorat för alltid. Men nu har man rest sig ur askan, bytt ägare och nystartar i en anrik fröby.
Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Simrishamn. Anrika Ravlunda Bränneri har sålts. Intresset för den spektakulära fastigheten på 1000 kvadratmeter var enormt. På Hemnets Klicktoppen låg annonsen på andra plats i Sverige med över 42 000 besök.
Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Stridbar entreprenör gästade Nätverket Österlen

Simrishamn. Hon har utsetts till en av Sveriges mäktigaste och bråkigaste (!) kvinnor, men på scenen utstrålar hon både värme och entusiasm i kalla och bistra coronatider. Jessica Löfström motsvarade de högt ställda förväntningarna när hon gästade Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater.
Stridbar entreprenör gästade Nätverket Österlen

Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Simrishamn. På Tornavägen 6, mitt i Östra Vemmerlöv, har Pernilla Holmberg hittat sitt drömhus. En åttarumsvilla från 1939 som ska få en fullständig makeover. Det ambitiösa projektet dokumenteras av SVTs populära program Husdrömmar och kommer att visas i vår.
Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Skänken på gästis agerar skådeplats i krimhistoria

Simrishamn. När Bertilstorpsbon Mikael Törneman romandebuterar gräver han där han står. I ”Debaclet i Brösarp” förekommer många kända bymiljöer och även några lokala kändisar.
Skänken på gästis agerar skådeplats i krimhistoria

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad. Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.
Succésommar för blomsterkungarna

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge. De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.
Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv. Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.
Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Charlotte Berlins museum öppet

Ystad. Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.
Charlotte Berlins museum öppet

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla. För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.
Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Simrishamn. Tanken var att Dag Hammarskjölds Backåkra skulle ha öppnat redan till påsk, men Coronapandemin satte käppar i hjulet. Nu på lördag slås dörrarna till museet i alla fall upp, även om det blir med vissa restriktioner.
Säsongsöppning med vissa restriktioner