GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett spännande liv i när och fjärran

Med boken ”Österlenskt och Österländskt” för Leif H. Hjärre samman kärleken för hembygden med passionen för Egypten. Egna upplevelser blandas med humoristiska berättelser ur den österländska kulturhistorien.
Publicerad 22 mars 2018
Leif H. Hjärres nya bok ”Österlenskt och Österländskt”, med omslagsbild av Hasse Karlsson, är en dråplig samling essäer från när och fjärran. Författaren kan inte låta bli att själv dra på munnen när han läser högt ur sitt verk.
Leif H. Hjärres nya bok ”Österlenskt och Österländskt”, med omslagsbild av Hasse Karlsson, är en dråplig samling essäer från när och fjärran. Författaren kan inte låta bli att själv dra på munnen när han läser högt ur sitt verk.

Leif H. Hjärre är en herre med glimten i ögat. Med stor munterhet bläddrar han fram och tillbaka i sin nya bok ”Österlenskt och Österländskt” och stannar till vid vissa partier, som han läser högt innan han brister ut i skratt.

Som den vitsiga titeln antyder skildrar boken författarens två världar. Uppväxten på Österlen är både upptakt och avslutning på boken. I övrigt är det en samling dråpliga och spännande essäer om hans äventyr i österled.

Som chef för möbelföretaget Gärsnäs, som startades av hans farfar, var Leif H. Hjärre under många år med och formade bilden av svensk design. Men en gång i tiden saluförde företaget även orientaliska mattor. Därigenom kom han i kontakt med den österländska kulturen.

– Redan som yngling följde jag med min far till hamnen i Göteborg när han köpte mattor. Mattförsäljningen utvecklades och vi var ett tag bland de största i södra Sverige. Varje år under 70-talet reste jag i Iran.

Iranresorna slutade abrupt i och med den islamistiska revolutionen 1979. I samband med det upptäckte Leif H. Hjärre i stället Egypten. Det var som om ett vakuum fylldes, förklarar han.

– Världens längsta sammanhållna kultur har funnits i Egypten. De 30 dynastierna varade ju under 3 000 år. Det finns ingen motsvarighet någonstans. Det är inte svårt att bli fascinerad av det.

Bokens rikliga bildmaterial tillför ytterligare dimensioner till läsupplevelsen.

Själv är Leif H. Hjärre särskilt nöjd med målningarna på omslaget samt på för- och eftersättsbladen. De har gjorts av hans gode vän Hasse Karlsson, en av Österlens främsta konstnärer, välkänd för sina akvareller.

– Har du någonsin sett en vackrare bok? säger författaren, medan han vrider och vänder på de hårda pärmarna och inte riktigt verkar kunna se sig mätt på resultatet.

Boken är skapad i nära samarbete med Skånska Akademien och kom till genom att Leif H. Hjärre, som är ledamot sedan flera år tillbaka, tog på sig uppdraget att ensam stå för akademiens nästa publikation.

Normalt är flera skribenter inblandade i dessa böcker och kan då gemensamt dela på alla administrativa bördor kring utgivningen. Nu vilade detta ansvar helt på Leif H. Hjärres axlar.

Därför vände han sig till välrenommerade Carlsson Bokförlag, som antog manuset efter att i princip bara ha skummat igenom första sidan. Förlaget övertog därmed också de administrativa bitarna. Lättad kunde Leif H. Hjärre koncentrera sig helt på att få fason på orden.

Till sin hjälp hade han professor Jonas Frykman, som agerade redaktör. Onödigt, menade författaren själv, som tyckte att han som erfaren skribent, med många artiklar och böcker på meritlistan, nog skulle fixa jobbet på egen hand. Nu medger han att hjälpen var ovärderlig.

– Jonas har stramat upp materialet på ett föredömligt sätt.

Den som önskar höra Leif H. Hjärre läsa högt ur sin bok bör ta sig till Gärsnäs och företaget med samma namn söndagen den 25 mars klockan 18, då han gör ett framträdande i byalagets regi. Då finns det också möjlighet att köpa boken.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.