1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Musikal

Examensproduktion - mot alla odds

Examensproduktionen är ett viktigt slutprov för avgångseleverna på Nova Academys Performing Arts. Förra veckan ställde eleverna sig på Ystads teaters scen för att sätta upp sin tolkning av musikalen Rock of Ages, med publiken utbytt mot filmkameror.
Examensproduktionen är för många av Nova Academys Performing Artselever höjdpunkten på hela gymnasietiden. Därför var glädjen stor när årets avgångselever fick veta att de, trots restriktionerna till följd av rådande coronaepidemi, skulle få göra en inspelning av sin Rock of Ages på Ystads teater.
Foto: Hannah Andersson

Den siste mars skulle det ha varit premiär för Rock of Ages, eleverna på Nova Academys Performing Arts slutproduktion i musikalform. Men så drog coronapandemin in över Sverige. Gymnasieskolorna växlade över till distansundervisning i mitten av mars och föreställningen ställdes in. Nu får dock skolorna öppna upp för mindre elevgrupper som behöver göra särskilda prov eller genomgångar av praktiska moment.

Nova Academys lösning för att kunna genomföra avgångselevernas slutproduktion blev knappa två veckors intensiva repetitioner på Ystads teater med filminspelningen av musikalen förra torsdagen som mål.

– Vi repeterar effektivt i korta pass och får tänka mer film när vi regisserar, sammanfattar Anna Kesar, lärare på PA-programmet, under en kort paus i det intensiva arbetet. Om det inte hade gått att genomföra slutproduktionen hade vi blivit tvungna att testa kunskapskraven på något annat sätt, konstaterar hon. Men det känns bra för elevernas skull att vi hittade den här lösningen.

images3 bilder
enlarge
Rock of Ages

Eleverna är väldigt glada för att de trots allt får ställa sig på scenen med sin tolkning av Rock of Ages.

– Slutproduktionen är ju den roligaste biten av hela vår gymnasietid, säger Sannie Stridsberg.

– Det är något vi har sett fram emot och längtat efter, håller Nikita Uggla med.

Under veckorna med distansundervisning har eleverna övat på sång, dans och repliker på egen hand.

– Det har känts svårt att hitta motivationen när det inte fanns något mål att arbeta mot, men när vi fick veta att vi skulle få spela in musikalen här från Ystad teaters scen blev det definitivt en nytändning, konstaterar Mars Stålhammar.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.