1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Falkholt målar hotellvägg

Sex år efter att konstnären Carolina Falkholt uppförde den numera övermålade muralmålningen ”Armlängds avstånd” återvänder hon till Simrishamn för att skapa ett nytt verk. Den här gången på anrika Hotel Sveas fasad.
Hotel Sveas ägare Patrik Zackrisson visar en skiss på den tänkta väggmålningen ”Avigan” som konstnären Carolina Falkholt , inbjuden av Mia Gröndahl, ska måla på hotellets fasad i juni om bygglovet beviljas.

Det är Facebookgruppen ”Vi vill ha kvar Carolina Falkholts väggmålning i Simrishamn” med Mia Gröndahl i spetsen som har bjudit in konstnären.

Tillsammans med hotellet tänker gruppen arrangera Svea Art Festival den 8-13 juni, då den fria konsten hyllas med en utställning och debatt om konstens roll i samhället. Finalen blir invigningen av Carolina Falkholts nya verk.

På en presskonferens förra veckan visade arrangörerna upp en skiss på den tänkta målningen som består av händer som tecknar ordet ”Avigan” mot en färgstark bakgrund. Titeln anspelar på den långa och infekterade debatt som följde efter att ”Armlängds avstånd” målades över förra hösten.

– Det är också ett anagram, och vad det blir kanske ni kan lista ut själva, säger Mia Gröndahl.

Facebookgruppen ”Vi vill ha kvar Carolina Falkholts väggmålning i Simrishamn” har idag 672 medlemmar och bildades för att rädda Falkholts muralmålning. När verket målades över beslutade gruppen att den påbörjade insamlingen skulle finansiera ett en ny målning.

– Vi har idag 37 400 kronor och kommer även söka medel från Yngve Östbergs fond. Vi vill uppfylla vårt löfte till alla som varit med och stöttat och kämpat för den här saken, säger Mia Gröndahl.

Gruppen har lämnat in ett treårigt bygglov och tänker att man därefter får ta ställning till om man ska förlänga eller om verket ska bli permanent.

Hotel Sveas ägare, Patrik och Maria Zackrisson, ser fram emot festivalen och Falkholts muralmålning som man hoppas kommer stärka hotellets redan etablerade konstprofil.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.