GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjeträd växer fram på Svabesholm

Ett träd som bär 40 olika frukter, är det möjligt? Ja, faktiskt. Det har den amerikanske konstnären Sam Van Aken bevisat om och om igen. Nu gör han sin första installation i Europa, närmare bestämt i Malmö, och en gren av den ympas in även på Österlen.
Daniel Wilby och Sam Van Aken hjälps åt att skapa familjeträdet i Den Engelska Trädgården på Svabesholm. Sam Van Aken är i Sverige för att skapa en installation med ympade träd i Malmö. Daniel Wilby är hans medhjälpare under vistelsen och passar på att lära sig mer om hantverket.
Daniel Wilby och Sam Van Aken hjälps åt att skapa familjeträdet i Den Engelska Trädgården på Svabesholm. Sam Van Aken är i Sverige för att skapa en installation med ympade träd i Malmö. Daniel Wilby är hans medhjälpare under vistelsen och passar på att lära sig mer om hantverket.

Den amerikanska konstnären Sam Van Aken, bosatt i New York, har gjort ympningen av träd till en sann konstform. Runt om i sitt hemland, samt en gång Kanada, har han skapat en lång rad uppseendeväckande och färgsprakande familjeträd, det vill säga enskilda träd som består av flera olika sorter.

– På det här sättet kan jag samla en hel fruktträdgård på ett och samma träd. Jag vill skapa träd som under större delen av året ser ut som vanliga träd, utom på våren då de blommar i många olika färger och på sommaren då de bär många olika frukter, säger han.

Just nu är Sam Van Aken aktuell som en av konstnärerna i utställningen Agrikultura i Malmö. Installationen ”Tree of 40 Fruits” i Hyllie är hans första i Europa. Den består av fyra träd, tre med stenfrukter (bland annat plommon och körsbär) och ett med äpplen. Varje träd bär 40 olika frukter.

– När jag gör mina träd samlar jag ihop sorter med lokal anknytning. Jag åker därför runt i närområdet för att finna grenar som jag kan ympa in i trädet, säger han.

Träden i Malmö ska bestå av fruktsorter från Skåne. Så Sam Van Aken har varit ute i ett antal dagar för att besöka både odlare och SLU:s genbank i Alnarp. På Österlen har fruktodlingarna Rörumsro och Olofsberg samt paret Mandelmann fått besök.

Här får projektet dessutom en egen gren genom Sam Van Akens lokale medhjälpare Daniel Wilby. Han pluggar trädgårdsanläggning och har som en del av sin praktik följt med på Skåneresan för att dokumentera fynden.

Han skapar också ett eget familjeträd i Den Engelska Trädgården på Svabesholm, nära Stenshuvud, med god hjälp av den amerikanske konstnären.

– Sam lär mig hur man gör. Jag är jätteglad att jag har hittat honom, att han kom hit just nu, för redan när jag började min utbildning hade jag en tanke om att jag ville göra familjeträd, säger Daniel Wilby.

I mitten av trädgården, intill stenmuren ovanför parkeringen, har Daniel Wilby planterat ett Ingrid-Marie, som framöver kommer att bära betydligt fler äpplesorter än den ursprungliga.

Han är idel öra när Sam Van Aken lugnt och metodiskt berättar hur han ska gå tillväga. Mellan anvisningarna kan amerikanen inte låta bli att berömma det österlenska landskapet:

– Jag kanske borde flytta hit. Att vi har fått Trump som president underlättar definitivt beslutet.

Text och bild: Johan Bentzel