Färgstark konstnär flyttar hem till Österlen

Simrishamn Artikeln publicerades
Ninni Ahlsell, konstnär, dekorationsmålare och förgyllare har flyttat hem till Österlen och håller på att bygga upp ett showroom i Övraby. Jobbilen har hon förvandlat till ett färgstarkt konstverk. Foto: Joe Skovbye
Ninni Ahlsell, konstnär, dekorationsmålare och förgyllare har flyttat hem till Österlen och håller på att bygga upp ett showroom i Övraby. Jobbilen har hon förvandlat till ett färgstarkt konstverk. Foto: Joe Skovbye

Ninni Ahlsell, konstnär och dekorationsmålare, flyttar hem till Österlen men fortsätter sitt uppdrag som utställningsansvarig på Ulfsunda slott i Bromma. I november har hon bjudit upp Simrishamnskonstnären Ann-Margrete Clarén att ställa ut på ­­slottet.

Ninni Ahlsell växte upp på en gård, mitt mellan Hylkan och Karnelund. Sedan 2000 har hon dock haft sin bas i Stockholm och bara bott deltid på Österlen.

Det var kärleken som fick Ninni att i somras ta steget att flytta.

– Jag har längtat efter att flytta ner och nu har jag äntligen gjort slag i saken. När jag träffade kärleken här fanns det inte något att tveka om längre, säger Ninni och ler.

Hemma i Övraby håller hon som bäst på att ställa i ordning ett showroom med plats för sina mer skrymmande alster.

– Jag gör ju en del möbler och lampor som kräver sitt utrymme, konstaterar Ninni.

Arbetet som dekorationsmålare och förgyllare kommer hon att fortsätta med.

– Jag fick nyligen frågan om hur många olika slott jag jobbat på genom åren och räknade efter. Det blev 37 stycken!

Ett av slotten som Ninni har haft anledning att återkomma till är Ulfsunda.

– Jag gjorde mitt första uppdrag där redan för 15 år sedan, när Torbjörn Blomqvist och Tomas Ledin tog över, och att få följa utvecklingen av slottet till den unika hotell- och konferensanläggning som det är idag, har varit jättekul. När Torbjörn ringde upp mig förra sommaren och frågade om jag kunde tänka mig att bli utställningsansvarig på slottet gjorde jag det med ett rungande ja.

Ninni Ahlsell är även utställningsansvarig på Ulfsunda slott i Bromma dit hon har bjudit konstnär Ann-Margrete Clarén att ställa ut.
Foto: Hannah Andersson
Ninni Ahlsell är även utställningsansvarig på Ulfsunda slott i Bromma dit hon har bjudit konstnär Ann-Margrete Clarén att ställa ut.

ÖM träffar Ninni när hon tittar in hos Ann-Margrete Claréns i hennes ateljé i Simrishamn. Ann-Margrete är nämnligen fösta Österlenkonstnären att ställa ut på Ulfsunda.

– Det finns så många skickliga konstnärer här nere så jag vill så klart visa besökarna på Ulfsunda konst från Österlen, säger Ninni.

När Ann-Margrete, för ett år sedan, fick frågan om hon ville ställa ut på slottet bad hon om att få sova på saken.

– Men jag tycker om positiva utmaningar så självklart sa jag ja. Jag satte igång direkt, parallellt med förberedelserna inför påsken, berättar Ann-Margrete.

Trettio målningar står nu klara att fraktas med Kiviks express till Bromma.

Ann-Margretes karakteristiska hästar kommer att visas i utställningen, liksom några av hennes balettdansöser, men även en serie sensuella målningar av en kvinna med eldrött hår.

– Jag har fått lov att måla av Amber Grimfalk, berättar Ann-Margrete. Jag kunde inte glömma bilden av henne i en ljusblå brokadklänning med en duva på axeln och när fotografiet av Amber i klänningen dök upp på Facebook kontaktade jag henne för att fråga om jag fick måla av bilden. ”Självklart” svarade hon och skickade över fotografierna. Jag har skapat min egen klänning när jag målat, men poserna är desamma.

– Jag har haft ynnesten att få följa Ann-Margrete i hennes arbete inför utställningen vilket varit fantastiskt roligt, berättar Ninni.

Ann-Margrete är som sagt först ut men planen är att det ska bli fyra utställningar på Ulfsunda varje år.

– Det blir definitivt mer Österlenkonst!

Ann-Margrete Claréns utställning ”Närvaro” på Ulfsunda slott i Bromma har vernissage den 16 november och kommer att visas fram till februari nästa år.

Ninni Ahlsell, konstnär, dekorationsmålare och förgyllare har flyttat hem till Österlen och håller på att bygga upp ett showroom i Övraby. Jobbilen har hon förvandlat till ett färgstarkt konstverk.