1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Färöisk historia fångade Hobert

Filmregissören och manusförfattaren Richard Hobert är aktuell med en ny film, Fångelfångarens son - ett gripande drama som utspelar sig på Färöarna. Under arbetet med manuskriptet växte även en roman fram som släpps i dagarna.
Högaktuella filmregissören Richard Hobert gör skönlitterär debut med romanen om en bondefamilj på Färöarna under sent 1800-tal.\nHögaktuella filmregissören Richard Hobert gör skönlitterär debut med romanen om en bondefamilj på Färöarna under sent 1800-tal.
Foto: Fredrik Ekblad

Fågelfångarens son bygger på en gammal historia om en fågelfarmare som arrenderar mark på Färöarna. Får han och hans hustru inte en son inom ett år förlorar de enligt lagen på öriket sitt markarrende. Paret, som enbart fått döttrar i sitt äktenskap, bestämmer sig för att välja en främmande man som kan bli pappa.

– Det finns en styrka i den här berättelsen som påminner om det antika dramat. Det handlar om hur vi agerar när vi drivs till det yttersta och det intresserar mig kolossalt, säger Richard Hobert.

Berättelsen har legat och grott i hans undermedvetna i flera år innan han till slut blev färdig med ett filmmanus.

– Det var en kvinna som kontaktade mig och berättade att hon hade sett mina filmer och trodde att jag skulle kunna göra den här historien rättvisa. Sånt smicker hör jag varje dag, men hon var påstridig, på ett vänligt sätt, så vi beslutade att ses.

Kvinnan berättade historien på fyrtiofem sekunder, men det behövdes inte mer för att Richard skulle känna att det fanns någonting spännande och angeläget där.

– Historien om paret handlar om frågeställningar som känns moderna även i dag. Det är en spegling av vår egen tid med barnlöshet, adoptioner och olika familjekonstellationer även om det utspelar sig i slutet av 1800-talet.

För att få mer kött på benen begav sig Richard Hobert till Färöarna.

– Jag hade hoppats hitta något nedtecknat, men det fanns ingenting. Det var en muntligt traderad historia och den varierade lite beroende på vart jag kom.

Richard kastade sig in i berättelsen och började skriva. Det var viktigt för honom att få färöingarnas godkännande för det sista han ville var att kidnappa deras historia.

– När manuskriptet var klart fick tre personer läsa och till min förvåning sade alla att ”precis så var det”.

Richard Hobert fortsatte arbetet med manuset under tiden han sökte finansiering till filmen, vilket drog ut på tiden.

– För att göra historien begriplig för skådespelarna ville jag beskriva karaktärerna och miljön så detaljerat som möjligt och allteftersom kände jag att det höll på att bli en litterär text.

I efterhand konstaterar Richard Hobert att det blev ett lyckat växelspel, ett fruktsamt flöde mellan boken och filmen.

– Romanskrivandet har varit en berikande resa rent hantverksmässigt och jag känner nog att det inte är den sista jag skriver.

Filmen Fågelfångarens son har premiär i vår.

Fredagen den 5 oktober mellan klockan 15 och 17 gästar Richard Hobert Bokvaruhuset Österlen i Simrishamn och signerar böcker. Det ordnas även ett releasemingel på Kiviks bio torsdagen den 4 oktober klockan 17-18.50.

Fredagen den 5 oktober mellan klockan 15 och 17 gästar Richard Hobert Bokvaruhuset Österlen i Simrishamn och signerar sin nyutkomna roman.
Foto: Fredrik Ekblad