1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Skola

Fartfylld idrottslektion

Efter en lite försiktig start på plan asfalt susar eleverna i årskurs 6 på Smedstorps skola i slutet av idrottslektionen fram på sina cyklar på pumptrackbanan. Förra veckan stod det mountainbike på schemat för skolans mellanstadieelever.
Efter en försiktig start längs den snitslade banan på plan asfalt, susar Alva Larsson, Tuva Lindholm och deras klasskompisar från Smedstorps skola, i slutet av lektionen fram på den intilliggande pumptrackbanan.
Foto: Hannah Andersson

Det är Gael Joly från föreningen MTB Österlen, vilka låtit bygga mountainbikelederna och pumptrackbanan i Smedstorp, som leder dagens idrottslektion.

– Jag frågade Gael om han inte kunde instruera skolans mellanstadieelever i grunderna i MTB-cykling, berättar Helen Wågström, idrottslärare på Smedstorps skola. Som idrottslärare vill jag gärna variera lektionsinnehållet och det är fantastiskt att kunna dra nytta av föreningar som finns i byn. MTB-lederna och pumptrackbanan är ju lättillgängliga för eleverna även på fritiden så min förhoppning är att någon kanske hittar ett nytt fritidsintresse här idag. Vi vill ju få barnen att röra sig mer även på fritiden!

Lektionen börjar på asfaltsplanen intill badet där eleverna får öva på att stå rätt på pedalerna, att svänga genom att luta cyklarna, pumpa sig fram och ta sig över små hinder.

Cyklarna som används är föreningens. En investering de kunnat göra tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, för projekt med målet att fler ska få chans att prova stigcykling.

– Vi märker ett stort intresse för den här typen av aktiviteter och vill utbilda ledare i föreningen för att kunna möta det intresset, berättar Gael. MTB utmanar på ett sätt som stärker självkänslan, det märks inte minst här idag. Vi skulle önska fler kvinnliga ledare i föreningen och intresserade får gärna ta kontakt. Det är inga krav på att vara en duktig cyklist, vi lär av varandra.

Smedstorpseleverna blir snabbt varma i kläderna och i slutet av passet får de prova den intilliggande pumptrackbanan.

– Det här var ju kul! konstaterar Alva Larsson efter ett varv på banan.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.