unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Skola

Fartfylld idrottslektion

Efter en lite försiktig start på plan asfalt susar eleverna i årskurs 6 på Smedstorps skola i slutet av idrottslektionen fram på sina cyklar på pumptrackbanan. Förra veckan stod det mountainbike på schemat för skolans mellanstadieelever.
Efter en försiktig start längs den snitslade banan på plan asfalt, susar Alva Larsson, Tuva Lindholm och deras klasskompisar från Smedstorps skola, i slutet av lektionen fram på den intilliggande pumptrackbanan.
Efter en försiktig start längs den snitslade banan på plan asfalt, susar Alva Larsson, Tuva Lindholm och deras klasskompisar från Smedstorps skola, i slutet av lektionen fram på den intilliggande pumptrackbanan.
Foto: Hannah Andersson

Det är Gael Joly från föreningen MTB Österlen, vilka låtit bygga mountainbikelederna och pumptrackbanan i Smedstorp, som leder dagens idrottslektion.

– Jag frågade Gael om han inte kunde instruera skolans mellanstadieelever i grunderna i MTB-cykling, berättar Helen Wågström, idrottslärare på Smedstorps skola. Som idrottslärare vill jag gärna variera lektionsinnehållet och det är fantastiskt att kunna dra nytta av föreningar som finns i byn. MTB-lederna och pumptrackbanan är ju lättillgängliga för eleverna även på fritiden så min förhoppning är att någon kanske hittar ett nytt fritidsintresse här idag. Vi vill ju få barnen att röra sig mer även på fritiden!

Lektionen börjar på asfaltsplanen intill badet där eleverna får öva på att stå rätt på pedalerna, att svänga genom att luta cyklarna, pumpa sig fram och ta sig över små hinder.

Cyklarna som används är föreningens. En investering de kunnat göra tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, för projekt med målet att fler ska få chans att prova stigcykling.

– Vi märker ett stort intresse för den här typen av aktiviteter och vill utbilda ledare i föreningen för att kunna möta det intresset, berättar Gael. MTB utmanar på ett sätt som stärker självkänslan, det märks inte minst här idag. Vi skulle önska fler kvinnliga ledare i föreningen och intresserade får gärna ta kontakt. Det är inga krav på att vara en duktig cyklist, vi lär av varandra.

Smedstorpseleverna blir snabbt varma i kläderna och i slutet av passet får de prova den intilliggande pumptrackbanan.

– Det här var ju kul! konstaterar Alva Larsson efter ett varv på banan.