1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fårvallning- ett hundjobb som alla kan se

För tredje året i rad anordnar Ingela Mauritsson herdevandringar vid Ales Stenar i Kåseberga. Deltagarna får följa med herden, hennes hundar och flocken med får upp i backarna och lära sig om det dagliga arbetet med att valla ihop flocken för tillsyn.
Ingelas får betar runt Ales stenar.

ÖM möter upp herde Ingela Mauritsson i Kåseberga en solig dag, när fåren ska ses över i sin beteshage. Med sig har hon sitt arbetsgäng: bordercollierna Liz, Tim, Zock och Bozz och den italienska vakthunden Zhita.

– Man behöver tre hundar för att valla en flock. Skulle någon hund bli sjuk och behöva vila så har jag ändå tillräckligt med hundar. De behöver ju semester ibland också, även om de inte tycker det själva, säger Ingela med ett skratt och kopplar Bozz som bara är sju månader och inte tillräckligt tränad för att gå lös idag.

Resten av hundarna är alla under fem år, men tävlar redan på hög nivå i fårvallning tillsammans med sin matte. Ingela var hästtjej som ung, men sadlade om till hund 2009 när hon och maken Leif Nilsson köpt en flock får till sin gård i Löderup, där de driver Boställets Grönsaker med bland annat stor pumpaodling.

– Men att samla in fåren tog oerhört lång tid för oss, det var ett evigt jagande och vi sprang runt och lockade med mathinkar. Och djuren blev mest stressade.

En vän med vallningstränade bordercollies kom till undsättning en gång. När Ingela såg hur smidigt allt gick med hundarna, bestämde hon sig för att skaffa egna och det har varit hund för hela slanten sedan dess.

Herdevandringar i sommar

I år är tredje säsongen Ingela bjuder in allmänheten till herdevandringar i Kåseberga, vid Ales stenar.

– Det har gått över förväntan, de flesta tycker det är häftigt att se hur hundarna jobbar med fåren, konstaterar hon.

Hennes får betar ner och håller snyggt för besökare, så att de kan uppleva Ales stenar så som de vill uppleva det; snyggt och prydligt.

– Fåren gör en jätteinsats. Förutom att de håller ner växtligheten så är mulbetning väldigt viktig för faunan och floran, för insekter och växter, säger Ingela.

Under sex veckor med start den 26 juni finns i princip varje vardag möjlighet att delta i en herdevandring. Turen startar klockan 14.00 i backen på stigen som leder till Ales stenar, ovanför hamnen, och avslutas på samma plats cirka klockan 15.30. Ingela visar praktiskt vilka moment man använder hunden till och samlar ihop flocken vid stenarna. Vid vissa tillfällen får deltagarna prova på fårvallning själva.

– Jag har världens tillfälle att prata lantbruk, djurhållning och djur och natur på mina vandringar. Det är en kunskap som de yngre generationerna har tappat kontakten med. Många vet inte var maten kommer ifrån.

Nog pratat, nu märks det på hundarna att de vill jobba. Ingela skickar ut Tim, Liz och Zock i hagen medan Zhita håller vakt. Med kommandon på olika språk kan hon styra hundarna var för sig, utan att de stör varandra. Inom kort är flocken samlad och Ingela kan titta till fåren.

– Hundens instinkt är att hämta fåren till mig. Sen får jag lära dem att styra fåren dit jag vill att de ska gå, det kanske inte alltid är till mig utan det kan var i sidled, bort från mig eller till och med att flocken ska delas.

Text och bild: Louise Lind

Louise Lind

När fåren ska samlas in ger Ingela hundarna kommandon som vänster, höger, fram, stanna och ligg.
En vallhund motsvarar tolv människor när det kommer till fårvallning. – Människor är långsamma och har inte alls samma kontakt med fåren som en hund, berättar Ingela.
Ingelas arbetsgäng består av bordercollierna Liz, Tim, Zock och Bozz och den italienska vakthunden Zhita.
Ingela Mauritsson bjuder in allmänheten till herdevandringar i Kåsberga i sommar. Hon började med fårvallning 2009 när hon köpte sina första bordercollies och fastnade för sporten. Idag anordnar hon såväl egna tävlingar som kurser och tävlar själv på hög nivå med sina hundar.
Ingela Mauritsson bjuder in allmänheten till herdevandringar i Kåsberga i sommar. Hon började med fårvallning 2009 när hon köpte sina första bordercollies och fastnade för sporten. Idag anordnar hon såväl egna tävlingar som kurser och tävlar själv på hög nivå med sina hundar.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.