1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Feelgood med svärta när Bergstand släpper ny bok

Mikael Bergstrand är aktuell med nya boken ”Ingemar Modigs uppvaknande”, en såväl sorglig som rolig berättelse om ensamhet, vänskap och mod.
Efter fyra kriminalromaner fick Mikael Bergstrand sitt stora genomslag med ”Delhis vackraste händer”. Indientrilogin följdes av feelgoodromanen ”Den sorglöse hemsamariten”. – ”Ingemar Modigs uppvaknande” skulle kunna beskrivas som feelgood and bad, säger Mikael.
Foto: Hannah Andersson

Mikael Bergstrand möter upp med thailändska gatuhunden Stubbe vid sin sida och välkomnar hem till sin skrivarlya, ett vackert litet hus i Rörum.

– Jag har alltid bott i större städer som Malmö, Köpenhamn, Stockholm och New Delhi men för några år sedan bestämde jag mig för att ge sommarhuset i Rörum en chans som heltidsboende och nu har jag gått och blivit en riktig lantis, säger Mikael och skrattar.

Stubbe är hans ständiga följeslagare.

– Han är ett välkommet sällskap, att vara författare är ett väldigt ensamt jobb i perioder, och Stubbe följer även med mig när jag reser för att göra framträdanden. Han gillar att bo på hotell för han vet att hotellfrukosten brukar ge utdelning, säger Mikael och tittar kärleksfullt på Stubbe som njuter av uppmärksamheten.

”Ingemar Modigs uppvaknande” är Mikaels nionde bok. Efter fyra kriminalromaner fick han sitt stora genomslag med ”Delhis vackraste händer” som även blivit tv-serie. Indientrilogin följdes av ”Den sorglöse hemsamariten” och ”Ingemar Modigs uppvaknande” hör till samma feelgoodgenre, men med ett djup som rör svåra frågor som främlingsfientlighet och psykisk ohälsa.

Berättelsen handlar om Ingemar Modig, vars liv styrs av tvångstankar.

– I mitt författarskap utgår jag mycket från mig själv. Även om Ingemar är väldigt olik mig på många sätt så är det här min mest utlämnande bok eftersom den tar upp tvångstankar, som är något jag själv brottats med, berättar Mikael.

– Jag tycker det är bra att psykisk ohälsa börjar lyftas fram i ljuset, men just tvångsproblematiken pratas det inte mycket om. Många människor har det inom sig och kan avfärda det, medan det för en procent är så jobbigt att det hindrar dem från att leva sina liv fullt ut. Tvångstankarna har kommit till mig i perioder när jag inte mått bra, men med flytten hit till Österlen har jag funnit ett lugn som gör mig gott, och att dessutom berätta om problemen har varit ett viktigt accepterande.

”Ingemar Modigs uppvaknande” handlar om Ingemar Modig, vars liv styrs av tvångstankar. Men så träffar han Dalia, en elvaårig flicka från krigets Syrien.
Foto: Hannah Andersson

Med boksläppet väntar en period när Mikael, och Stubbe, kommer att vara på resande fot för signeringar och författarsamtal men idén till nästa bok ligger redan och gror.

– Jag vill inte avslöja för mycket men i likhet med mina tidigare böcker kommer den att handla om en manlig karaktär. Feelgoodböcker tenderar att locka en majoritet av kvinnliga läsare men någon kallade mina böcker för ”gubblitt” och jag känner att jag har ovanligt många manliga läsare, vilket är kul!

Mikael ­­Bergstrand

Ålder: 59 år
Bor: Rörum
Favoritresmål: Indien
Dold talang: Jag var väldigt snabb när jag var ung, vann 100 meter på ett DM när jag var i 15-årsåldern med tiden 11,2 sekunder. Också gör jag väldigt god äppelkaka!
Har du fuskat någon gång? Ja, jag har suttit med en fusklapp i knäet på ett prov en gång, men det gick inte lika illa för mig som för Ingemar Modig.
Jag borde börja med: Körsång, för jag sjunger hyfsat, tycker att det är kul och har hört att det är bra för hälsan.
Jag borde sluta med: Jag röker lite cigariller ibland, det borde jag sluta med!