1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fem år med Grön skolgård

Äppelträden som planterades för två år sedan på Odenslundsskolan, i odlingsprojektet Grön skolgård, bär frukt. Det gör även projektet som i år femårsjubilerar.
Barnen som idag går i fyran har odlat sedan förskoleklass. ”Det är kul” konstaterar Milla Saldenius och visar, tillsammans med klasskompisarna Agnes Göthe och Sandra Garbos, upp vad som kommer att växa i deras klasskrage i sommar.
Foto: Hannah Andersson

Skolans elever är vana odlare. Förra veckan startade de årets odlingssäsong med stor iver, och kunskap.

Moroten är ett spår från förra säsongens odling. Förra veckan var det uppstart för årets odlingssäsong på Odenslundsskolan i Onslunda.
Foto: Hannah Andersson

Luckra upp, gödsla, så och vattna. Alla på skolan vet vad som krävs för att de små fröna ska trivas och växa i pallkragarna. Det var Peter Nord från Onslunda byalag som tog initiativet till projektet Grön skolgård för fem år sedan.

”Att kombinera teori och praktik på det här viset ligger helt i linje med vår nya läroplan och min förhoppning är att barnen ska inspireras att odla hemma också” säger skolans rektor Thommy Göransson, i mitten på bilden.
Foto: Hannah Andersson

– Det är fantastiskt roligt att göra det här tillsammans med barnen, säger Peter.

– Och vi är väldigt glada för det fina samarbetet med byalaget, säger Thommy Göransson, skolans rektor.

Magdalena Larsson och Elise Brünjes pysslar om äppelträden. Odlingsintresset har de tagit med sig hem. ”Vi har beställt fröer som vi ska så hemma” berättar Elise. ”Och vi odlade melon förra året, det fungerade faktiskt” säger Magdalena.
Foto: Hannah Andersson
Eleverna på Odenslundsskolan i Onslunda är inte bara delaktiga i att skapa en grönskande skolgård, de lär sig även massor om odling och kretslopp i projektet ”Grön skolgård” som genomförs i samarbete med byalaget. Årskurs två valde att sätta lök och så morötter med såband i sin pallkrage när det var säsongsstart förra veckan. ”Jordgubbarna växte bäst förra året och vi åt smultron hela sommaren på fritids” minns Tyra Albinsson i orange tröja.
Foto: Hannah Andersson