1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Femte säsongen för Den Engelska Trädgården

Den Engelska Trädgården är det gräsrotsfinansierade drömprojektet som inför sin femte säsong vuxit till ett populärt besöksmål på Österlen.
Den Engelska Trädgården, en 3 000 kvadratmeter stor besöksträdgård i Svabesholm på Österlen, är Anette Catos och Maria Nilssons gemensamma drömprojekt. Inför sin femte säsong hoppas de äntligen nå över den magiska gränsen 10 000 besökare.
Foto: Johan Bentzel

Anette Cato och Maria Nilsson slog sig samman i det gemensamma företaget Trädgårdsfixarna på Österlen redan 2005.

Från början kretsade mycket kring skötsel, men ganska snart började de även med trädgårdsdesign och anläggning. Samtidigt växte sig tankarna allt starkare på att öppna en besöksträdgård enligt engelsk modell.

De hade redan förgäves försökt genomföra sin idé på andra platser, när de 2013 fick ögonen på Svabesholms Kungsgård, där ägaren Anders Thuresson blev eld och lågor över att de ville ta sig an hans eftersatta trädgård.

– Vi sparade det som gick att spara, men 90 procent behövde schaktas bort, säger Anette Cato.

Avkoppling, inspiration och en trevlig upplevelse är målet med Den Engelska Trädgården.
Foto: Johan Bentzel

Steg för steg byggde de två kompanjonerna upp sitt drömprojekt. Pengar och material fick de främst in via gräsrotsfinansiering.

Arbetet pågick under hela 2014 och i maj året därpå öppnades Den Engelska trädgården för allmänheten.

Det betyder att årets säsong är den femte i ordningen. Hur det ska firas är inte bestämt än.

– Det kommer att hända saker, men det blir inget stort jubileum, säger Maria Nilsson.

Trädgården har delats in i olika rum, alla med sitt speciella tema.
Foto: Johan Bentzel

Trädgården är i år öppen torsdag till söndag 9 maj–29 september. I juli är det öppet även på tisdagar och onsdagar.

Det kostar en slant att komma in, vilket inte är så vanligt i Sverige men desto vanligare i England. Det är ju trädgården som är den primära inkomstkällan, inte försäljningen av växter.

Tanken är att besökaren ska hämta inspiration, men det går lika bra att bara vandra runt och njuta i de olika trädgårdsrummen.

För en trädgårdsintresserad person finns det gott om saker att titta på, framhåller Anette Cato.

– Redan från början var vår långsiktiga ambition att ha 10 000 besökare om året. I fjol kom vi upp i 9 000, så vi är nästan där vi vill vara. Kanske når vi dit i år. I så fall har vi uppnått vårt mål på fem år.

Den vackra blomsterprakten börjar redan i maj och fortsätter sedan på olika vis under hela säsongen.
Foto: Johan Bentzel

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.