1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Figursytt och färgglatt i nyöppnad butik

Färgglada favoritplagg. Handgjorda och hållbara. Det är vad kunderna hittar hos nyöppnade Lilla Vilda, på Per Helsas gård i Ystad.
Lagom till påsk var Jenny Sjöö på plats i kombinerade butiken och ateljén på Per Helsas gård. Invigningsfesten sparar hon till längre fram men redan nu är butiken öppen torsdag-fredag klockan 11-16, samt lördag klockan 11-14.
Foto: Hannah Andersson

Lilla Vildas kombinerade butik och ateljé på Per Helsas gård i Ystad har ungefär samma effekt som vårsolens värmande strålar. Det är omöjligt att inte känna sig lättare till sinnet i mötet med de stora, vackra mönstren i regnbågens alla färger.

– Jag får ofta höra av mina kunder att de får komplimanger för plaggen, säger Jenny Sjöö. Det krävs lite mod att klä sig färgglatt men de positiva reaktionerna brukar inte låta vänta på sig.

Både mönster och snitt andas 50-, 60- och 70-tal.

– Jag älskar vintage, det är oftast där jag hämtar min inspiration.

Jenny kommer senast från en anställning som grafisk formgivare på TePe Munhygienprodukter i Malmö.

– Jag trivdes och det var bättre betalt, men det här är roligare!

Timingen att satsa fullt ut på egna företaget kunde ha varit bättre, men vem hade räknat med en pandemi, och Jenny har trots allt en väl inarbetad webbshop att luta sig mot.

– Jag startade företaget redan för 8,5 år sedan och har jobbat deltid med att designa och sy. På senare tid har beställningarna blivit så många att tillfället att satsa fullt ut dök upp. När den här lokalen dessutom blev hyresledig, kände jag att jag bara inte kunde låta bli. Jag hade ångrat mig om jag inte försökte!

I vår var planen att sy för att fylla butiken med plagg inför sommaren.

– Men jag har tillfälligt fått tänka om och satsar mer tid på webbutiken ännu en säsong för att trygga min inkomst, berättar Jenny.

Sytt har hon gjort hela livet.

– Jag har alltid sytt plagg till mig själv och när jag, efter att vi hade försökt få barn i tio år, äntligen blev gravid började jag även sy barnkläder. Jag hade en blogg där jag visade bilder på det jag sytt, som jag fick så positiv respons på att jag tog beslutet att starta eget.

I takt med att dottern blir större, har det blivit fokus på vuxenkläder igen.

– För butiken är det nästan bara vuxenkläder som gäller. Det är sällan jag säljer vardagsplagg till barn. Finkläder syr jag däremot ibland och då ofta vuxen/barn matchningar.

images6 bilder
enlarge
Lilla Vilda på Per Helsas gård

I butiken längs Stora Östergatan finns än så länge ett begränsat sortiment på galgarna, men med några veckors framförhållning kan kunderna beställa ett måttsytt plagg från ett brett utbud av modeller och tyger.

– Eftersom jag tidigare sålt på internet har jag mest sytt i trikåtyger som är lite töjbara. Med möjligheten att träffa kunden i butiken och ta mått kommer jag att satsa mer på vävda tyger av naturmaterial. Jag kommer även erbjuda kunder att sy av deras egna textilier, om någon vill ha en kjol av mormors gamla gardiner till exempel.

En del av tygerna som Jenny använder sig av är återbrukade. När det kommer till de nyproducerade tygerna är det enbart ekologiskt eller märkt med Oeko-Tex som gäller.

Jenny erbjuder ett antal fasta grundmodeller men med olika tillval. Tack vare möjligheten att måttsy finns det inga storleksbegränsningar.

– Många av oss har dessutom olika storlek upptill och nertill, då är måttsytt ett fantastiskt sätt att skapa kläder som sitter bra, och som du därför trivs i och använder mycket. Ett måttsytt plagg av kvalitetstyg blir förstås dyrare än kläderna som de stora kedjorna erbjuder, men det blir inte dyrt sett till hur mycket plagget används och jag märker till min stora glädje att allt fler är beredda att betala för svenskt hantverk.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Östra Hoby

Modevisning i Folkhemmet

Tisdagen den 28 juli ordnar Suzanne Rosengren, som driver dammodebutiken Krizi, modevisning med sensommarkläder på catwalken. I Folkhemmet, Östra Hoby med start klockan 18. Evenemanget är öppet för maximalt 40 personer och måste förbokas i kontakt med Suzanne.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.