1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.
Suzanne Rosengren öppnar på Kristi himmelfärds dag en filial till Ystadbutiken Krizi i sin farfars fars skrädderi i Östra Hoby.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det är något av en dröm som jag haft länge, att ha en butik här i min farfars fars skrädderi, säger Suzanne Rosengren.

Huruvida det blir en permanent satsning eller bara över sommaren har hon inte bestämt än.

– Jag vet faktiskt inte. Man kan ändå inte planera så mycket i dessa coronatider, så jag får se hur det utvecklar sig.

När butiken i Östra Hoby är öppen kommer Ystadbutiken vara stängd.

– Jag har ingen personal utan får flänga fram och tillbaka med kläderna, säger Suzanne och skrattar hjärtligt.

Huset i Östra Hoby byggdes av Suzannes farfars far, skräddaren Johan Olsson, i slutet av 1800-talet.

– Min farfar, Folke Olsson, drev sedan skrädderi här fram till 1964, då han flyttade till Ystad, berättar Suzanne som även hon har en skräddarutbildning i bagaget.

Suzanne har drivit dammodebutiker i drygt 40 år. Första butiken, Seline, öppnade hon den 28 september 1979 i halva lokalen där Ystad resebyrå finns i dag.

Ett par år senare flyttade butiken till sitt nuvarande läge på gågatan och ytterligare ett par år senare lämnade Suzanne Rosengren den för att jobba på Argus. Efter ett år där och ett år som inköpare i Köpenhamn skaffade hon lokal i Helsingborg och startade Krizi, som snart fick en systerbutik på Lilla Östergatan i Ystad.

Butiken flyttades sedan till Stora Östergatan och landade så småningom i Birgittakapellet där den fanns i 15 år. Därefter blev det sju år i Starshinehuset vid Österportstorg. Oavsett adress har butiken alltid haft samma målgrupp och sortiment.

– Jag gillar vackra kläder av kvalitet. För mig är det viktigare att kläderna lyfter fram kunden än att de är moderiktiga. Människan är alltid viktigast, säger Suzanne Rosengren.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.