GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.
Östra Hoby • Publicerad 20 maj 2020
Suzanne Rosengren öppnar på Kristi himmelfärds dag en filial till Ystadbutiken Krizi i sin farfars fars skrädderi i Östra Hoby.
Suzanne Rosengren öppnar på Kristi himmelfärds dag en filial till Ystadbutiken Krizi i sin farfars fars skrädderi i Östra Hoby.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det är något av en dröm som jag haft länge, att ha en butik här i min farfars fars skrädderi, säger Suzanne Rosengren.

Huruvida det blir en permanent satsning eller bara över sommaren har hon inte bestämt än.

– Jag vet faktiskt inte. Man kan ändå inte planera så mycket i dessa coronatider, så jag får se hur det utvecklar sig.

När butiken i Östra Hoby är öppen kommer Ystadbutiken vara stängd.

– Jag har ingen personal utan får flänga fram och tillbaka med kläderna, säger Suzanne och skrattar hjärtligt.

Huset i Östra Hoby byggdes av Suzannes farfars far, skräddaren Johan Olsson, i slutet av 1800-talet.

– Min farfar, Folke Olsson, drev sedan skrädderi här fram till 1964, då han flyttade till Ystad, berättar Suzanne som även hon har en skräddarutbildning i bagaget.

Suzanne har drivit dammodebutiker i drygt 40 år. Första butiken, Seline, öppnade hon den 28 september 1979 i halva lokalen där Ystad resebyrå finns i dag.

Ett par år senare flyttade butiken till sitt nuvarande läge på gågatan och ytterligare ett par år senare lämnade Suzanne Rosengren den för att jobba på Argus. Efter ett år där och ett år som inköpare i Köpenhamn skaffade hon lokal i Helsingborg och startade Krizi, som snart fick en systerbutik på Lilla Östergatan i Ystad.

Butiken flyttades sedan till Stora Östergatan och landade så småningom i Birgittakapellet där den fanns i 15 år. Därefter blev det sju år i Starshinehuset vid Österportstorg. Oavsett adress har butiken alltid haft samma målgrupp och sortiment.

– Jag gillar vackra kläder av kvalitet. För mig är det viktigare att kläderna lyfter fram kunden än att de är moderiktiga. Människan är alltid viktigast, säger Suzanne Rosengren.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.