1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Firande med föreläsning, fika och film på Scala

För sjunde året uppmärksammar Freezonen med samarbetspartners internationella kvinnodagen med ett event på Biografteatern Scala i Ystad. Den 7 mars bjuder de in till fika, föreläsning, sång och filmvisning.
Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen, Kerstin Påhlsson, Soroptimisterna, Anita Svensson, Sydöstra Skånes Zontaklubb och Astrid Hansson, Inner Wheel.
Foto: Hannah Andersson

Bakom firandet av internationella kvinnodagen på Scala står Freezonen i samarbete med Soroptimisterna, Inner Wheel och Sydöstra Skånes Zontaklubb.

– Det är hundra år sedan vi kvinnor fick rösträtt och visst har det hänt väldigt mycket sedan dess, men vi måste hela tiden jobba för att bevara och flytta fram positionerna! Och ser vi till hela världen kan man knappast prata om någon jämställdhetsframgång, menar Anita Svensson, Sydöstra Skånes Zontaklubb.

Ett internationellt inslag blir det i firandet på Scala i form av en filmvisning.

– Vi kommer att visa den Oscarsnominerade dokumentären om den legendariska amerikanska juristen Ruth Bader Ginsburg, berättar Kerstin Påhlsson, som representerar Soroptimisterna.

På programmet står även en föreläsning med Sven Engström.

– Sven har intresserat sig för starka kvinnor i Skånes historia, vilket han kommer att prata om på Scala, berättar Kerstin.

Programmet kommer att ramas in av sköna toner, framförda av Ystads egen sångfågel Frida Green. Det bjuds även en tillbakablick på Freezonens arbete som pågått under snart trettio år.

Freezonen är en kvinno-, tjej- och brottsofferjour verksam i sydöst och som grundades 1991. Verksamhetschef Susanna Udvardi ser internationella kvinnodagen som ett tillfälle att lyfta problematiken som Freezonen brottas med varje dag.

– Vi vill självklart passa på att lyfta problematiken med våld mot kvinnor. 2019 behandlades 477 ärenden av Freezonen, berättar Susanna. 335 av ärendena gällde kvinnor och 142 gällde män. Vi har märkt att besöken hos oss ökar sedan Kriscentrum lades ner och visst är vi glada för att de kommer hit, men vi jobbar med väldigt knappa resurser och orken börjar att tryta.

Freezonen bemannar en jourtelefon som är öppen vardagar mellan klockan 9-16, tar emot besök för stärkande samtal i lokalen i Ystad och kör ut med sin jourbil vid behov i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Ystad och Tomelilla. Samt erbjuder en tjejjour som träffas regelbundet.

– Vi har en viktig uppgift i att stärka kvinnors självkänsla, det är en del av systerskapet, säger Anita. Ett systerskap som vi vill fira på Scala på lördag!

Lördagen den 7 mars klockan 12-16 är det som gäller för firandet av internationella kvinnodagen på Biografteatern Scala. Eftermiddagen inleds med sång, som följs av en tillbakablick av Freezonen, föreläsning med Sven Engström, sedan paus och fika, sång igen och avslutningsvis filmvisning.

Gratis entré, begränsat antal platser. Fikaförsäljning med kaffe och bullar från Olof Viktors.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.