unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fokus på hållbarhet i Ecotopias vårprogram

Vårens program på Ecotopia Österlen är spikat och lockar bland annat med hälsoretreat, workshops, frömöten och kurser i ekologisk odling.
Den 3 mars bjuder frögruppen in till ett frömöte där de även delar med sig av sina överskottsfröer, berättar Karin Malmgren på Ecotopia.
Den 3 mars bjuder frögruppen in till ett frömöte där de även delar med sig av sina överskottsfröer, berättar Karin Malmgren på Ecotopia.
Foto: Moa Dahlin

Även i år blir det en hälsoretreat med rawfood, yoga och vandring på Ecotopia då intresset för hållbar hälsa och vegansk mat ökar i snabb takt. Hälsoretreaten med vandringar på Österlen leds av Erica Palmcrantz som har gett raw food ett ansikte i Sverige, genom boken ”Raw Food på svenska” som lanserades i september 2008.

Den 9 maj kommer Maria Attström och föreläser om miljövänliga färger, metoder och material. Vad finns det för bra naturvänliga och kretsloppsanpassade material att använda i och på ytskikt i våra hem, när vi ska spackla och måla? Denna och många fler frågor blir besvarade denna temakväll om miljövänligt måleri.

Men först ut bland vårens kurser är en workshop om mathantverk med hampa den 13 mars som leds av David och Liga Appelgren från Ombergs Ekogård.

Den 3 mars bjuder frögruppen in till ett frömöte där de även delar med sig av sina överskottsfröer. Lina Laurin från föreningen Sesam berättar om fröodling men framförallt om hur hon odlar 70 olika sorter potatis även från frö.

– Det är roligt och lärorikt att odla fröer, för att inte tala om att skörda och dra upp motståndskraftiga plantor anpassade till våra lokala förhållanden i denna klimatförändringens tid, säger Karin Malmgren på Ecotopia.

David Appelgren är inne på samma tema när han den 12 april håller en temakväll om hur man odlar framtidens klimatsmarta kulturgröda hampa och om allt från hus till kläder och mat som den kan bidra till.

Grundkursen i ekologisk odling med Åke Wikström från Solgläntan Hållbar Hälsa hålls helgen 26-28 april med fredag kväll om permakultur öppen för allmänheten.

Den 11 maj är Catharina Ehlo tillbaka med en introduktionskurs i örtmedicin där man även lär sig plocka ihop sitt eget husapotek. Nästa dag den 12 maj håller hon på önskemål från tidigare kursdeltagare en fortsättningskurs om örtmedicin.

Det blir en hel del retreater, först ut är Yogaekologi den 17-19 maj som får deltagarna att uppleva och förstå sin delaktighet i naturen och hur den bidrar till balans och hälsa. Ledarna Amanda Parknäs och Karolina Taflin har tillsammans över 20 års erfarenhet av yoga och inre transformationsarbete.

Dessutom planerar kunskapscentret en fotoutställning av Roy Andersen. Detta i samband med konstrundan på Österlen den 19-22 april. Fotoutställningen handlar om insekter som världens viktigaste djur och leder besökarna rakt in i Amazonas regnskog.

Läs mer

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad

Succésommar för blomsterkungarna

Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Filial i farfars fars skrädderi

Simrishamn

Filial i farfars fars skrädderi

På Kristi himmelfärdsdag öppnar Suzanne Rosengren en filial till Ystadbutiken Krizi i sitt sommarhus i Östra Hoby.

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.