1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Utmärkelse

Folkbildare tog emot pris

Förra fredagen fick representanter från den ideella föreningen Frukostmöten i Simrishamn ta emot Österlens Folkhögskolas nyinstiftade folkbildningspris.
Jea Jonsson, Maggan Nahm, Margit Tallbacka och Mikael Håkansson Askaner från föreningen Frukostmöten i Simrishamn fick förra fredagen ta emot Österlens folkhögskolas folkbildningspris, som delades ut Hassane Kardoud.

Utdelningen ägde rum i matsalen i samband med Musikhjälpen-insamlingen som folkhögskolan deltog i.

Priset, en skulptur skapad av Gert Germeraad i Eljaröd och en check på 10 000 kronor, lämnades över av Hans-Eric Jonsgården, ordförande i folkhögskolans styrelse och Hassane Kardoud, pedagog på skolan, som kläckte idén om folkbildningspriset redan för några år sedan.

Hans-Eric Jonsgården läste upp motiveringen till juryns val och konstaterade att föreningen genom sina föreläsningar, vars spännvidd speglar den aktuella samhällsdebatten, i allra högsta grad verkar i folkbildningens tecken.

Bodil Mårtensson i föreningen fick ordet och tackade juryn för priset.

– Nu kan vi allihop lägga till titeln folkbildare i vårt CV när vi söker nästa jobb och det är vi väldigt stolta över.

– Juryns motivering är vi väldigt glada för och vi tycker den uttrycker precis det som vi har tänkt på i drygt 20 år och de kriterier som vi har arbetat efter, sa Bodil Mårtensson innan hon slutligen välkomnade alla till 2020 års frukostmöten.

Frukostmötena i Simrishamn drogs igång av Maggan Nahm och Carina Molander i juli 1998. Grundtanken, som man har varit trogen i 22 år, är att ”vem du än är, ska du hitta två föreläsare i programmet som du inte för ditt liv vill missa”.

Talarna har varit allt från biodlare till religionspsykologer, hjärnforskare och hundinstruktörer.

Priset

Österlens Folkhögskola Folkbildningspris ska gå till organisationer, person eller personer med anknytning eller verksamma i Skåne, som verkat eller spridit kunskap i folkbildningens anda.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.