1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Utmärkelse

Folkbildare tog emot pris

Förra fredagen fick representanter från den ideella föreningen Frukostmöten i Simrishamn ta emot Österlens Folkhögskolas nyinstiftade folkbildningspris.
Jea Jonsson, Maggan Nahm, Margit Tallbacka och Mikael Håkansson Askaner från föreningen Frukostmöten i Simrishamn fick förra fredagen ta emot Österlens folkhögskolas folkbildningspris, som delades ut Hassane Kardoud.

Utdelningen ägde rum i matsalen i samband med Musikhjälpen-insamlingen som folkhögskolan deltog i.

Priset, en skulptur skapad av Gert Germeraad i Eljaröd och en check på 10 000 kronor, lämnades över av Hans-Eric Jonsgården, ordförande i folkhögskolans styrelse och Hassane Kardoud, pedagog på skolan, som kläckte idén om folkbildningspriset redan för några år sedan.

Hans-Eric Jonsgården läste upp motiveringen till juryns val och konstaterade att föreningen genom sina föreläsningar, vars spännvidd speglar den aktuella samhällsdebatten, i allra högsta grad verkar i folkbildningens tecken.

Bodil Mårtensson i föreningen fick ordet och tackade juryn för priset.

– Nu kan vi allihop lägga till titeln folkbildare i vårt CV när vi söker nästa jobb och det är vi väldigt stolta över.

– Juryns motivering är vi väldigt glada för och vi tycker den uttrycker precis det som vi har tänkt på i drygt 20 år och de kriterier som vi har arbetat efter, sa Bodil Mårtensson innan hon slutligen välkomnade alla till 2020 års frukostmöten.

Frukostmötena i Simrishamn drogs igång av Maggan Nahm och Carina Molander i juli 1998. Grundtanken, som man har varit trogen i 22 år, är att ”vem du än är, ska du hitta två föreläsare i programmet som du inte för ditt liv vill missa”.

Talarna har varit allt från biodlare till religionspsykologer, hjärnforskare och hundinstruktörer.

Priset

Österlens Folkhögskola Folkbildningspris ska gå till organisationer, person eller personer med anknytning eller verksamma i Skåne, som verkat eller spridit kunskap i folkbildningens anda.