unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Diane Karakitsos, marknadsansvarig på Österlens folkhögskola var tillsammans med pedagog Ninni Blixt på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Diane Karakitsos, marknadsansvarig på Österlens folkhögskola var tillsammans med pedagog Ninni Blixt på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Foto: Fredrik Ekblad

Folkhögskolans öppet hus på hjul, eller bildningsexpressen som den också kallas, är ute på turné ett antal tisdagar under våren då personal från skolan informerar om skolans kursutbud. Träffarna, som äger rum utomhus med anledning av coronaviruset, är välbesökta.

– Det har gått bra. Vi började i Simrishamn i morse där vi möttes av representanter från Arbetsförmedlingen och sökande till vår vård- och omsorgsutbildning, säger Diane Karakitsos, marknadsansvarig på Österlens folkhögskola.

Vård- och omsorgsutbildningen är på två år och motsvarar de kurser som ges på gymnasieskolans vård och omsorgsprogram med fördjupning mot äldrevård eller psykiatri.

– Annars hade vi lite extra fokus på våra kurser för personer med Asperger och autismspektrumtillstånd idag, säger Diane Karakitsos.

Folkhögskolan har ordnat AST-kurser sedan 1996 där man kombinerar gymnasiekursens kärnämnen med lärorika situationer på fritiden. Skolan har 35 platser och söktrycket är relativt högt.

– Helheten, det vill säga att bo på skolans internat under tiden du studerar, i kombination med fritidsämnen, aktiviteter och studiebesök ger många insikter och färdigheter. Detta är en del i processen att växa som människa och bli vuxen, något man har chansen att göra på Österlens folkhögskola, säger Diane Karakitsos.

En annan populär utbildning är säkerhetsutbildning med komplett väktarutbildning som man erbjuder i samarbete med BYA Väktarskolan. Kursen pågår den 31 augusti - 11 december och sista ansökningsdag är den 24 juni.

Håll utkik på folkhögskolans Facebooksida när bildningsexpressen rullar nästa gång.

Läs mer

Japansk reiki på Mudita

Simrishamn

Japansk reiki på Mudita

På Mudita yogastudio i Baskemölla ekoby kan man nu boka tid för Reikibehandlingar, en japansk alternativ hälsometod.

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Dags för Litteraturrundan

Kultur

Dags för Litteraturrundan

Egentligen skulle Litteraturrundan ha ägt rum i maj, men fick flyttas på grund av Coronapandemin. Nu är det i alla fall dags. Den 5 och 6 september samlas åter författare, förlag och litteratursällskap runt om i Skåne - och Blekinge som i år inkluderats i evenemanget.

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Simrishamn

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Förra veckan invigdes en ny temporär skulptur på hamnplan i Simrishamn. Bakom verket ”Sonic Seam” står konstnären Evelina Nolin, nyutexaminerad från Konstfack och tidigare elev på Österlenskolan för Konst och Design.

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Simrishamn

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Efter att ha brottats med psykisk ohälsa i över 10 år börjar Kristoffer Sandgren komma på fötter igen. Nu vill han hjälpa andra som också har drabbats att hitta en väg tillbaka till livet.