1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Diane Karakitsos, marknadsansvarig på Österlens folkhögskola var tillsammans med pedagog Ninni Blixt på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.
Foto: Fredrik Ekblad

Folkhögskolans öppet hus på hjul, eller bildningsexpressen som den också kallas, är ute på turné ett antal tisdagar under våren då personal från skolan informerar om skolans kursutbud. Träffarna, som äger rum utomhus med anledning av coronaviruset, är välbesökta.

– Det har gått bra. Vi började i Simrishamn i morse där vi möttes av representanter från Arbetsförmedlingen och sökande till vår vård- och omsorgsutbildning, säger Diane Karakitsos, marknadsansvarig på Österlens folkhögskola.

Vård- och omsorgsutbildningen är på två år och motsvarar de kurser som ges på gymnasieskolans vård och omsorgsprogram med fördjupning mot äldrevård eller psykiatri.

– Annars hade vi lite extra fokus på våra kurser för personer med Asperger och autismspektrumtillstånd idag, säger Diane Karakitsos.

Folkhögskolan har ordnat AST-kurser sedan 1996 där man kombinerar gymnasiekursens kärnämnen med lärorika situationer på fritiden. Skolan har 35 platser och söktrycket är relativt högt.

– Helheten, det vill säga att bo på skolans internat under tiden du studerar, i kombination med fritidsämnen, aktiviteter och studiebesök ger många insikter och färdigheter. Detta är en del i processen att växa som människa och bli vuxen, något man har chansen att göra på Österlens folkhögskola, säger Diane Karakitsos.

En annan populär utbildning är säkerhetsutbildning med komplett väktarutbildning som man erbjuder i samarbete med BYA Väktarskolan. Kursen pågår den 31 augusti - 11 december och sista ansökningsdag är den 24 juni.

Håll utkik på folkhögskolans Facebooksida när bildningsexpressen rullar nästa gång.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.