1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Föredrag med fastlagsbulle

Nästa torsdag har det blivit dags för säsongens Fastlagsbulleföredrag på Österlens museum i Simrishamn att dra igång. Ämnet för första föredraget är djur i den österlenska folktron.
Ina Jacobsen, planarkitekt och projektledare, gästar museet för att ge ett fastlagsbulleföredrag på temat ”Varför är arkitektur och kulturmiljö viktigt för Simrishamns kommun?”, torsdagen den 20 februari.

Det är Lena Alebo och Maria Heijbel, från Österlens museum, som har gjort en djupdykning i Folklivsarkivet och andra samlingar där de hittat mängder av berättelser om djur i den österlenska folktron. Föredraget ges torsdagen den 13 februari.

Dur i den österlenska folktron är ämnet för första föredraget.

Torsdagen därpå, den 20 februari, är det Ina Jacobsen, planarkitekt och projektledare som gästar museet för att ge ett fastlagsbulleföredrag på temat ”Varför är arkitektur och kulturmiljö viktigt för Simrishamns kommun?”. Ina berättar om det pågående arbetet med att ta fram ett arkitektur- och kulturmiljöprogram för Simrishamns kommun.

Dino Helmefalk är statsvetare, historiker och podcaster.

Om skånska kriget 1675-1679 handlar det den 27 februari när Dino Helmefalk, statsvetare, historiker och podcaster föreläser. Han berättar om krigets historiska sammanhang, bakgrund, förlopp och resultat. Dino driver företaget Kunskapsbolaget med föreläsningsverksamhet samt podcasten Vår Blodiga Historia.

Gunnel Pettersson föreläser om bovete.

Bovete är en aktuell ört, både på Österlen och i världen, som Gunnel Pettersson ska berätta mer om torsdagen den 5 mars. Gunnel Pettersson sätter i sitt föredrag örten i ett kulturhistoriskt perspektiv, men pratar även om förutsättningar i ett framtida odlingslandskap, bovetets näringsegenskaper och möjligheter som livsmedel.

Samtliga föredrag ges klockan 14-15.30. Efter föredraget serveras kaffe och hembakad fastlagsbulle. Begränsat antal platser. Föranmälan till museet.

Fastlagsbulleföredragen ges i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.