1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Företagsbesök med fika och quiz i maskinhallen

Varje månad gör Simrishamns politiker och tjänstemän tre företagsbesök runt om i kommunen. Syftet är att ta reda på vilka utmaningar företagarna står inför och lära sig mer om verksamheterna. Förra måndagen hade turen kommit till KM-Maskin och Lantbruk som drivs av Kristian Mårtensson och Marie Malmqvist.
Förra måndagen gjorde politiker och tjänstemän från Simrishamns kommun företagsbesök på KM-Maskin och Lantbruk som drivs av Kristian Mårtensson och Marie Malmqvist.

Det är en grå och kall januarimorgon och dimman ligger tät över åkrarna mellan Örnahusen och Spraggehusen. Men i KM-Maskin och Lantbruks nybyggda maskinhall är det varmt och ljust.

Framför gårdens skördetröska har Marie och Kristian dukat upp med kaffe, juice, surdegsbullar och massor av pålägg för förmiddagens gäster.

Dit hör bland annat Bo Walde Jönsson, vice ordförande i LRFs kommungrupp, kommunalråd Jeanette Ovesson (M), oppositionsråd Pia Ingvarsson (S) och Simrishamns kommuns näringslivsutvecklare, Lars Persson. De lyssnar uppmärksamt när Kristian och Marie berättar om gårdens verksamhet.

Företaget står på två ben; växtodling och maskinstationsverksamhet.

– Växtodlingen är enligt klassisk skånsk växtföljd med korn, raps, vete och sockerbetor. Sedan odlar vi även vitklöver och kärnmajs, berättar Kristian.

Under vintrarna snöröjer man på uppdrag av kommunen, men det har det inte blivit så mycket av hittills i år.

Kristian berättar att företagets stora utmaning är att hålla jämn sysselsättning över hela året och att få ett stadigt flöde på jobb.

– En av anledningarna till att vi byggde den här maskinhallen var att använda dötid till att serva våra maskiner och inte behöva vara beroende av vädret.

Innan det är dags för fika och ett quiz med frågor om lantbrukets klimatpåverkan som LRFs kommungrupp satt ihop, får besökarna en kortare rundvandring på gården.

– Det är härligt att höra vilket driv de har och hur de får det att flyta året runt. Det var mycket intressant att få ta del av, konstaterar Jeanette Ovesson (M) efter besöket.

Kristian Mårtensson och Marie Malmqvist driver växtodling enligt klassisk skånsk växtföljd på 275 hektar. Maries hobbyprojekt är Österlens Popmajs.
Gården står på två ben; växtodling och maskinstationsverksamhet. Att hålla jämn sysselsättning över hela året och att få ett stadigt flöde på jobb är en utmaning.
Efter information och rundvandring fick gästerna fika i den nya maskinhallen som stod klar i juni förra året.

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.