1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Författardebut med spännande spionroman

Björn Jacobssons debutroman utspelar sig när kalla kriget mellan öst och väst är inne i en av sina mest intensiva perioder. En tid då svenska marinen jagade okända ubåtar, polska tavelförsäljare sålde tavlor till flygvapnets piloter och det stod mystiska ryska lastbilar parkerade längs Sveriges vägar.
Björn Jacobsson, debutant i författarsammanhang, är aktuell med nyutgivna ”Sillastryparen”, en spännande spionroman som utspelar sig på Österlen under kalla kriget.

Till vardags bor Björn Jacobsson i Malmö och Norrköping. Sin lediga tid tillbringar han däremot helst på Österlen och det är även till vårt sydöstra hörn av Skåne som han förlagt handlingen i sin spännande debutroman ”Sillastryparen”.

Romanen är en riktig bladvändare som inleds med att den sovjetiske specialutbildade GRUspionen Alexejev Rostov landstiger, från en sovjetisk ubåt, i Kiviks hamn hösten 1979.

Idén till Sillastryparen hade funnits i Björns tankar flera år innan han för sju år sedan slog sig ner vid skrivbordet på hotellrummet i Stockholm, där han just då befann sig, och började skriva.

– Jag reser, och skriver, mycket i jobbet, just nu som upphandlings- och inköpschef på Migrationsverket, berättar Björn.

Men romaner, i ordets rätta bemärkelse, har han aldrig tidigare författat.

– Vänner har sagt till mig på skoj ”att du som skriver så mycket borde skriva en bok”, och så blev det, konstaterar han.

Björns lokalkännedom märks tydligt i de detaljrika miljöbeskrivningarna.

– Mina föräldrar köpte sommarhus på Österlen -65 och jag återvänder fortfarande var och varannan helg för att umgås med vänskapskretsen jag skaffade redan under min ungdomstid.

Detaljrika är också beskrivningarna av spionen Alexejev uppdrag och militära utrustning.

– För att skapa en känsla av sanning i något som egentligen är fiktion krävs det grundliga efterforskningar för att bygga upp rätt känsla, säger Björn och bekräftar att han har ett stort militärhistoriskt intresse.

– Men någon yrkeserfarenhet av det militära har jag inte. Däremot gjorde jag värnplikt på ett nyckelförband vilket innebar att jag kallades in till repövning vartannat år. Något jag kanske inte uppskattade i min ungdom, eftersom det inkräktade på studier och jobb, men det är något jag har haft nytta av i arbetet med boken.

Handlingen i Sillastryparen är en mix av ren fiktion, Björns egna upplevelser och verkliga händelser.

– En händelse som inspirerat är Simrishamnstrålaren som på 80-talet försvann under två dygn och där besättningen aldrig återfanns, berättar Björn.

Den stora frågan är om romanskrivandet har gett mersmak?

– Det har det absolut och blir det inte en fortsättning om rollfiguren Alex så har jag lite andra idéer på lut, svarar Björn.

Sillastryparen är en egenutgivning med stöd av Vulkan förlag.