1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Författardebut med spännande spionroman

Björn Jacobssons debutroman utspelar sig när kalla kriget mellan öst och väst är inne i en av sina mest intensiva perioder. En tid då svenska marinen jagade okända ubåtar, polska tavelförsäljare sålde tavlor till flygvapnets piloter och det stod mystiska ryska lastbilar parkerade längs Sveriges vägar.
Björn Jacobsson, debutant i författarsammanhang, är aktuell med nyutgivna ”Sillastryparen”, en spännande spionroman som utspelar sig på Österlen under kalla kriget.

Till vardags bor Björn Jacobsson i Malmö och Norrköping. Sin lediga tid tillbringar han däremot helst på Österlen och det är även till vårt sydöstra hörn av Skåne som han förlagt handlingen i sin spännande debutroman ”Sillastryparen”.

Romanen är en riktig bladvändare som inleds med att den sovjetiske specialutbildade GRUspionen Alexejev Rostov landstiger, från en sovjetisk ubåt, i Kiviks hamn hösten 1979.

Idén till Sillastryparen hade funnits i Björns tankar flera år innan han för sju år sedan slog sig ner vid skrivbordet på hotellrummet i Stockholm, där han just då befann sig, och började skriva.

– Jag reser, och skriver, mycket i jobbet, just nu som upphandlings- och inköpschef på Migrationsverket, berättar Björn.

Men romaner, i ordets rätta bemärkelse, har han aldrig tidigare författat.

– Vänner har sagt till mig på skoj ”att du som skriver så mycket borde skriva en bok”, och så blev det, konstaterar han.

Björns lokalkännedom märks tydligt i de detaljrika miljöbeskrivningarna.

– Mina föräldrar köpte sommarhus på Österlen -65 och jag återvänder fortfarande var och varannan helg för att umgås med vänskapskretsen jag skaffade redan under min ungdomstid.

Detaljrika är också beskrivningarna av spionen Alexejev uppdrag och militära utrustning.

– För att skapa en känsla av sanning i något som egentligen är fiktion krävs det grundliga efterforskningar för att bygga upp rätt känsla, säger Björn och bekräftar att han har ett stort militärhistoriskt intresse.

– Men någon yrkeserfarenhet av det militära har jag inte. Däremot gjorde jag värnplikt på ett nyckelförband vilket innebar att jag kallades in till repövning vartannat år. Något jag kanske inte uppskattade i min ungdom, eftersom det inkräktade på studier och jobb, men det är något jag har haft nytta av i arbetet med boken.

Handlingen i Sillastryparen är en mix av ren fiktion, Björns egna upplevelser och verkliga händelser.

– En händelse som inspirerat är Simrishamnstrålaren som på 80-talet försvann under två dygn och där besättningen aldrig återfanns, berättar Björn.

Den stora frågan är om romanskrivandet har gett mersmak?

– Det har det absolut och blir det inte en fortsättning om rollfiguren Alex så har jag lite andra idéer på lut, svarar Björn.

Sillastryparen är en egenutgivning med stöd av Vulkan förlag.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Kivik

Kiviksbygdens historiska försvar

Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.