GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Författardröm förverkligad efter tidig pension

Efter att ha lämnat den pressade tillvaron som mellanchef inom vården har Pia Hillerblad skapat sig en betydligt mer lustfylld tillvaro som författare. Nyligen kom debutboken ”Contra Tiempo” ut på Ebes förlag.
Pia Hillerblad bor sedan fem år tillbaka på en gård i Fårarp, där hon har förverkligat sina författarambitioner. Första romanen ”Contra Tiempo” har precis kommit ut och fler är på gång.
Pia Hillerblad bor sedan fem år tillbaka på en gård i Fårarp, där hon har förverkligat sina författarambitioner. Första romanen ”Contra Tiempo” har precis kommit ut och fler är på gång.
Foto: Johan Bentzel

Hösten 2012 blev narkossjuksköterskan Pia Hillerblad sjuk. Ett tag trodde hon sig vara på väg in i demens. Lyckligtvis var det inte så, men upplevelsen fick henne att inse vad som är viktigt i livet. Hon pensionerade sig i förtid för att i stället satsa på skrivandet.

– Jag började på min första bok när jag var sju år. Sedan har jag skrivit dagbok hela livet. Men jag har aldrig haft riktig ro förut. När jag var 57 gav jag mig själv en vecka nere i Höllviken för att testa om jag kunde sitta och skriva hela dagarna. Och det kunde jag!

Det första manuset ser Pia Hillerblad som ett läroprojekt, som aldrig kommer att lämna byrålådan. Det blev refuserat och hon förstår mycket väl varför.

Inför nästa projekt, ”Contra Tiempo”, fördjupade hon sig i skrivandets konst genom ett antal webbaserade kurser och fick ett helt annat mottagande. Romanen gavs nyligen ut på Ebes förlag. Att ge ut boken på egen hand var aldrig aktuellt.

– Jag ville bli utgiven på ett förlag. Då känns det som att någon annan också har tyckt att det är bra, säger Pia Hillerblad.

”Contra Tiempo” är ett spännande relationsdrama med inslag av magi. Romanen utspelar sig växelvis i Lund kring millennieskiftet och Sevilla på 1840-talet.
”Contra Tiempo” är ett spännande relationsdrama med inslag av magi. Romanen utspelar sig växelvis i Lund kring millennieskiftet och Sevilla på 1840-talet.
Foto: Johan Bentzel

”Contra Tiempo” betyder motrytm och är en term inom flamenco. Dansen har också en central plats i boken, som rör sig mellan två tidsplan. Dels i Sevilla runt 1840, där den unga flickan Mariam och hennes familj står i centrum. Dels i Lund i början av 2000-talet, där läsaren får följa narkossjuksköterskan och ensamma mamman Maria, som blir förälskad i ST-läkaren Stefan trots att denne är gift med Trine.

Trine tillhör en särskild gren av mänskligheten, Nintus barn, som fungerar som ett slags superspykologer. Med handledning av Mästaren, Alexander Roskov, har hon precis fått sitt första uppdrag: att styra utvecklingen av Marias och Stefans liv.

– Den här historien har följt med mig i huvudet sedan 90-talet och påminde i början rätt mycket om operan Carmen, men den var ju tyvärr upptagen.

Även om Pia Hillerblad har gett Maria samma yrke som hon själv en gång hade är hon tydlig med att det inte är en självbiografisk skildring. Samtidigt medger hon att det har varit en fördel att skriva om en värld som hon själv känner till.

Betydligt mer research har krävts för att kunna åskådliggöra 1840-talets Sevilla. Hon har läst mycket om tiden och platsen men också rest till den spanska staden för att kunna skapa en så trovärdig bild som möjligt.

– Jag var också själv intresserad av flamenco och gick en kurs på Medborgarskolan.

Pia Hillerblad är redan i full färd med två nya romaner, en uppföljare till ”Contra Tiempo” och en fristående bok.

I bostaden i Fårarp har hon inrättat en skrivhörna – i bokstavlig mening – i vinkeln mellan två fönster, där hon skapar sina verk i en vilfåtölj, ofta i sällskap av sin hund. Det är en helt annan tillvaro än livet som mellanchef på öron-, näsa- och halskliniken i Uppsala.

– Det var jättetrevligt, men som mellanchef blir man till slut galen på landstingspolitiken. Det spelar ingen roll vad man gör, för det kommer nya saker hela tiden och det är alltid sjuksköterskorna som hamnar i kläm.