1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Konst

Först ut i konsthallens satsning på fotokonst

I helgen var det vernissage för första utställningen i Tomelilla konsthalls stora satsning på fotokonst. Helene Schmitz ”Thinking like a mountain” skildrar människans problematiska relation till naturen.
”Allt började när jag var ute och paddlade kajak i Stockholms skärgård och kände brandröken från Västmanland”, berättar Helene Schmitz som 2014 inledde arbetet med ”The Forest”, en fotoserie som följer skogens återhämtning efter den omfattande skogsbranden sommaren 2014. Bakom Helene syns en bild från Aitikgruvan, från serien ”The Bedrock”.
Foto: Hannah Andersson

Fotokonstnärerna som kommer att ställa ut på Tomelilla konsthall under året är förutom Helene Schmitz; Tuija Lindström, Saga Wendotte, retrospektivt av Gunnar Smoliansky, Lina Karna Kippel och Lars Grönwall.

Helene Schmitz utställning har tidigare visats i metropolen New York och ska så småningom visas i Washington och Tallinn.

– Men det känns väldigt roligt att ställa ut här i Tomelilla också, intygar Helene. Det här är en fantastisk konsthall som verkligen gör verken rättvisa och ämnet känns dessutom aktuellt med anledning av frågan om gruvbrytning på Österlen.

images9 bilder
enlarge
Trippelvernissage på Tomelilla konsthall.

Helenes utställning var inte den enda som hade vernissage på Tomelilla konsthall i helgen. En trappa ner visas verken som lämnats in till Freezonens kulturprojekt #ungochfree.

– Vi har fått in ett tjugotal verk och på frågan som vi ställde, ”vad är ett liv fritt från våld för dig?”, har ungdomarna svarat med kärlek, vilket känns jättefint, säger Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen. Nu sätter vi en tradition för tanken är att detta ska återkomma.

På samma plan visas även Stiftelsen Tomelilla Konstsamlings utställning ”Då - Nu”.

– Stiftelsen fyller snart hundra och under alla år har vi bjudit in till utställningar med olika teman. För ”Då - Nu” har vi valt ut verk, från samlingen, från så långt tillbaka i tiden som möjligt, där konstnärerna ännu lever och samtidigt kan ställa ut nutida verk, förklarar Sten Bjerketun, intendent för stiftelsen.

Medverkar i utställningen gör Tommy Almcrantz, Bertil Arkrans, Eddie Tjeno Ericsson, Eva Härstedt, Åsa Wirling samt 2019 års stipendiat ur Bror Ljunggrens minnesfond; Håkan Blomkvist.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.