1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fötter sätts i rörelse med hjälp av musikhistorien

Tomelillabandet Hjärtats röst har en mission: att spela dansmusik som den lät innan alla dansband kom in i bilden. Det betyder en blandad musikalisk kompott, där stilblandningarna både hörs och syns.
Hjärtats röst vill att deras musik ska låta innerlig och komma just från hjärtat. I replokalen denna kväll: trummisen Roger Källström Lundgren, basisten Alexander Bejmar, gitarristen Lars Bejmar, sångerskan Anette Ottosson, trumpetaren Lars G. Flink och saxofonisten Jonas Gröneng. Saknas gör Kent Öjvindsson, klaviatur, och Mats Westerberg, sång och gitarr.
Foto: Johan Bentzel

Just i kväll är Hjärtats röst två man kort. Men med totalt åtta personer i orkestern går det ändå utmärkt att repetera, vilket de gör två gånger i månaden i Tomelilla ungdomsorkesters lokal i centrala Tomelilla.

Den bärande idén bakom bandet, som bildades hösten 2017, är att spela dansmusik som den lät innan dansbanden tog patent på den.

– Innan all Z:an kom in i bilden, säger saxofonisten Jonas Gröneng med ett skratt.

En ganska typisk replik i replokalen, där det skämtas friskt om både det ena och det andra. All humor till trots är det musiken som står i centrum och bandet består av idel rutinerade musiker. En del har spelat ihop förut, andra har kommit till just för den här konstellationen.

Repertoaren består av ett 70-tal coverlåtar, som spänner över jazz, blues och country till rock och pop. I Hjärtats röst står Willie Nelson sida vid sida med både Nat King Cole och J.J. Cale.

Bandet tar sig an alla alster med samma entusiasm och innerlighet.

Enligt initiativtagaren och gitarristen Lars Bejmar är det främsta syftet bakom den stora musikaliska spännvidden att musikerna vill utmana sig själva och ge sig in på okända marker. Rockmusikerna får känna på jazzen och jazzmusikerna får ta sig an country.

Själv tycker Lars Bejmar att det är mycket lärorikt och beskriver det som att de är flera band inom bandet. Ibland är alla på scen, ibland är de bara en kvartett, allt under en och samma kväll.

– Vi vill inte bara ha olika stilar, utan också olika sound. Några låtar kan låta som Spotniks och Shadows, medan andra låter som Benny Anderssons Orkester. I nästa stund blir det mer åt Miles Davis-hållet. Det viktiga är att musiken inte klingar likadant. I mina öron är det den stora bristen hos dagens dansband, att de låter likadant vad de än spelar.

Ett viktigt syfte bakom den breda repertoaren är att musikerna vill utmana sig själva, berättar gitarristen Lars Bejmar, som tog initiativ till Hjärtats röst för snart två år sedan.
Foto: Johan Bentzel

För ett band som spelar dansmusik är mötet med publiken centralt. Tyvärr räcker det inte alltid med erfarenhet, när man försöker slå sig in på en ny marknad.

Lars Bejmar har hört av sig till ett 50-tal arrangörer runt om i landet och försökt slå ett slag för Hjärtats röst, dock utan något översvallande gehör. Men skam den som ger sig. Han är övertygad om att det finns en plats även för deras nisch och hör snart av sig till alla på nytt.

Under tiden har Hjärtats röst själv arrangerat några spelningar på hemmaplan och fortsätter med dessa så kallade picknickdanser i höst.

Spelningen som var planerad till den 11 maj blir däremot inte av, då konkurrensen från cruisingen i Ystad har visat sig bli för stor, berättar Lars Bejmar.

– Men vi hoppas kunna komma ut och spela innan det blir höst. Sommaren har ju inte ens börjat. Men det är inte lätt att slå sig in, trots att vi mellan oss har sammantaget 400 års rutin.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.