1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fötter sätts i rörelse med hjälp av musikhistorien

Tomelillabandet Hjärtats röst har en mission: att spela dansmusik som den lät innan alla dansband kom in i bilden. Det betyder en blandad musikalisk kompott, där stilblandningarna både hörs och syns.
Hjärtats röst vill att deras musik ska låta innerlig och komma just från hjärtat. I replokalen denna kväll: trummisen Roger Källström Lundgren, basisten Alexander Bejmar, gitarristen Lars Bejmar, sångerskan Anette Ottosson, trumpetaren Lars G. Flink och saxofonisten Jonas Gröneng. Saknas gör Kent Öjvindsson, klaviatur, och Mats Westerberg, sång och gitarr.
Foto: Johan Bentzel

Just i kväll är Hjärtats röst två man kort. Men med totalt åtta personer i orkestern går det ändå utmärkt att repetera, vilket de gör två gånger i månaden i Tomelilla ungdomsorkesters lokal i centrala Tomelilla.

Den bärande idén bakom bandet, som bildades hösten 2017, är att spela dansmusik som den lät innan dansbanden tog patent på den.

– Innan all Z:an kom in i bilden, säger saxofonisten Jonas Gröneng med ett skratt.

En ganska typisk replik i replokalen, där det skämtas friskt om både det ena och det andra. All humor till trots är det musiken som står i centrum och bandet består av idel rutinerade musiker. En del har spelat ihop förut, andra har kommit till just för den här konstellationen.

Repertoaren består av ett 70-tal coverlåtar, som spänner över jazz, blues och country till rock och pop. I Hjärtats röst står Willie Nelson sida vid sida med både Nat King Cole och J.J. Cale.

Bandet tar sig an alla alster med samma entusiasm och innerlighet.

Enligt initiativtagaren och gitarristen Lars Bejmar är det främsta syftet bakom den stora musikaliska spännvidden att musikerna vill utmana sig själva och ge sig in på okända marker. Rockmusikerna får känna på jazzen och jazzmusikerna får ta sig an country.

Själv tycker Lars Bejmar att det är mycket lärorikt och beskriver det som att de är flera band inom bandet. Ibland är alla på scen, ibland är de bara en kvartett, allt under en och samma kväll.

– Vi vill inte bara ha olika stilar, utan också olika sound. Några låtar kan låta som Spotniks och Shadows, medan andra låter som Benny Anderssons Orkester. I nästa stund blir det mer åt Miles Davis-hållet. Det viktiga är att musiken inte klingar likadant. I mina öron är det den stora bristen hos dagens dansband, att de låter likadant vad de än spelar.

Ett viktigt syfte bakom den breda repertoaren är att musikerna vill utmana sig själva, berättar gitarristen Lars Bejmar, som tog initiativ till Hjärtats röst för snart två år sedan.
Foto: Johan Bentzel

För ett band som spelar dansmusik är mötet med publiken centralt. Tyvärr räcker det inte alltid med erfarenhet, när man försöker slå sig in på en ny marknad.

Lars Bejmar har hört av sig till ett 50-tal arrangörer runt om i landet och försökt slå ett slag för Hjärtats röst, dock utan något översvallande gehör. Men skam den som ger sig. Han är övertygad om att det finns en plats även för deras nisch och hör snart av sig till alla på nytt.

Under tiden har Hjärtats röst själv arrangerat några spelningar på hemmaplan och fortsätter med dessa så kallade picknickdanser i höst.

Spelningen som var planerad till den 11 maj blir däremot inte av, då konkurrensen från cruisingen i Ystad har visat sig bli för stor, berättar Lars Bejmar.

– Men vi hoppas kunna komma ut och spela innan det blir höst. Sommaren har ju inte ens börjat. Men det är inte lätt att slå sig in, trots att vi mellan oss har sammantaget 400 års rutin.