1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Framgångsrik hjärnforskare gästade Nätverket

Hjärnforskaren Katarina Gospic gästade nyligen Nätverket Österlens sista frukostmöte för året – och bjöd på en inspirerande föreläsning full av energi och spännande kunskap.
Hjärnforskaren Katarina Gospic gästade nyligen Nätverket Österlens sista frukostmöte för året och berättade om sin långtifrån spikraka karriär.

– Min nyfikenhet för hur kroppen och hjärnan fungerar har följt mig sedan barnsben, säger den hyllade hjärnforskaren som verkligen förtjänade att efter sitt framförande på Ystads Teater få ta emot hörarnas applåder till tonerna av Tina Turners ”The Best”.

Katarina visade under sin dryga halvtimme i rampljuset att hon besitter en alldeles unik berättarstil. Med sitt intensiva kroppsspråk och sin sprudlande energi har hon en förmåga att fängsla sin publik.

Och det tillförde onekligen en extra dimension att få komma Katarina Gospic närmare inpå livet genom hennes personliga berättelse om hur motgångar i uppväxten har präglat henne.

– Min bror var alltid var lite bättre än mig på allt och vann alltid när vi tävlade, oavsett om det handlade om tennis eller tv-spel. Men det är inte förlusterna jag burit mig med utan känslorna de få gånger jag lyckades vinna. De fick mig att tänka positivt och känna att jag klarar allt.

Något hon fick stor nytta av senare i livet.

– Jag sökte till läkarutbildningen direkt efter gymnasiet men kom inte in. Att inte lyckas vid första försöket var ett hårt slag för mig och jag började fundera på om livet var kört.

Här fick Katarinas förmåga att hantera förluster och vända motgångar till något positivt ytterligare ett test. Så istället för att fortsätta gräma sig över den missade platsen på läkarutbildningen började hon läsa fysiologi.

Efter studierna väntade en framgångsrik tid inom hjärnforskningen där Katarina bland annat fick mycket uppmärksamhet för en särskild studie. Hon blev intervjuad av New York Times och blev allt oftare kontaktad av svenska och internationella journalister.

– Det var en omtumlande period. Att en ung tjej med utländskt påbrå från stockholmsförorten Akalla blev omskriven i New York Times skapade mycket känslor hos många, säger Katarina som alltid varit intresserad av olikheter och av att försöka förstå hur dessa präglar människor.

En vass hjärna och förmågan att fatta snabba beslut behöver man även som bordtennisspelare och hockeylirare. Under morgonen fick vi träffa två av stipendiaterna från Team Nätverket.

Blott 13-årige Didrik Delfalk är ”teamets” rookie men har sin unga ålder till trots redan visat att han besitter såväl talang som träningsflit och målmedvetenhet. Pingislöftet Kornelia Jönsson har tillhört Team Nätverket sedan hösten 2013 och är numera en del av Eslövs framgångsrika bordtennisakademi och tar snart klivet upp i Eslövs A-trupp.

Under frukostmötet presenterades även två av Nätverkets stipendiater, pingislöftet Kornelia Jönsson och hockeyspelaren Didrik Delfalk.