1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från kryddblandningar till örtrik hudvård

Resan från idé till verklighet har varit lång och tidvis snårig. Men nu har Eva och Olle Olsson, som driver Herbasensia, äntligen lanserat sina hudvårdsprodukter tillverkade enbart av skånska råvaror. Många av växtoljorna har sitt ursprung på Österlen.
Herbasensia håller till i ett före detta bostadshus på Lilla Norregatan i Ystad, där köket har byggts om till ett beredningskök. Det är också här Eva Olsson tillverkar sina hudvårdsprodukter av råvaror som uteslutande kommer från Skåne.
Foto: Johan Bentzel

Under de tolv år som Eva och Olle Olsson drev Österlenkryddor kretsade mycket kring örternas smaksättande egenskaper, men med tiden insåg de att det fanns betydligt fler användningsområden, varför de slutligen sålde verksamheten för att vika av på en relaterad men ändå annorlunda väg.

Örterna står i centrum även i det nya bolaget Herbasensia, men i stället för att stoppa dem i munnen stryker du dem på kroppen. Kryddblandningar har ersatts av salvor, cerat, tvålar, fotsalt samt hud-, ansikts- och massageoljor.

Tillverkningen är småskalig och bygger helt på råvaror från skånska odlare och den skånska naturen, i huvudsak bivax och oljor av senapsfrön, raps, lavendel och vallmofrön.

Herbasensia samarbetar bland annat med Farmors Lycka i Ravlunda och Peterborgs Gård i Smedstorp. Makarna Olsson har även ett stort lager av eteriska oljor kvar från tiden på Österlenkryddor. Oljorna är som vin och blir bara bättre med åren, förklarar Eva Olsson.

– De blir som silke. Så av vilken anledning ska vi då transportera andra oljor och fetter över halva världen? Det handlar inte om att de råvarorna är sämre, men de behövs ju där de produceras. Min tanke är att det som växer där vi lever ska tjäna oss.

quote
Det vi sätter utanpå oss kommer att göra samma resa som det vi stoppar i oss. Kroppen ska ju ta hand om det oavsett.

Efter flera år av produktutveckling och navigerande genom den byråkratiska djungel som omger hudvårdsprodukter lanserades hela kollektionen för ungefär en månad sedan.

Processen har tagit längre tid än väntat, men under tiden har Eva Olsson både skrivit en bok, ”Växternas gröna kraft”, och byggt upp en populär kursverksamhet. Den senare fortsätter med oförminskad styrka, men Eva Olsson är glad över att äntligen ha tagit nästa steg.

Just nu finns produkterna på Hälsokraft i Ystad och i Herbasensias egen butik Örthuset i Ystad, men på sikt kommer de att saluföras i hälsokostbutiker över hela landet. En webbutik är också på gång inom en snar framtid.

Kollektionen har efter flera års utveckling äntligen lanserats. Den består av allt från oljor och salvor till tvål och fotsalt. Tanken är att den ska kompletteras med ytterligare produkter allt eftersom. Flytande tvål och schampo ligger närmast i tiden.
Foto: Johan Bentzel

Det är inte tillåtet att hävda att produkterna har hälsobringande effekter, då det finns rigida bestämmelser kring sådant. Funktionell hudvård kallar Eva Olsson det i stället. Däremot är det tillåtet att namnge de aktiva ämnena, det vill säga växterna, och förklara att de i sig har antiseptiska, smärtstillande och cirkulationshöjande egenskaper.

– Det vi sätter utanpå oss kommer att göra samma resa som det vi stoppar i oss. Kroppen ska ju ta hand om det oavsett. Vi vill veta var det kommer ifrån. Det är viktigt med korta ingrediensförteckningar och att det är lokalproducerat. Egentligen ska man aldrig sätta något på huden som man inte också kan tänka sig att äta, säger Eva Olsson och tillägger:

– Det handlar ju inte bara om oss. Det vi sätter på oss duschar vi ju också av oss nästa dag och då ska det ut i vår miljö. Vi behöver hitta en annan väg och också göra det okomplicerat. Det här är väldigt enkla produkter.