1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Litteratur

Från refuserad till hyllad

När han författaren och bibliotekarien Magnus Cadier gästar Simrishamns bibliotek i december är det på temat ”Från refuserad till debutant”. Cadier berättar om den minst sagt krokiga vägen till debutromanen ”November har trettioen dagar”.
Det var först efter fyra manus, åtta år och hundra refuseringar som Magnus Cadiers verk slutligen antogs av ett skönlitterärt förlag.

Det var först efter fyra manus, åtta år och hundra refuseringar som hans verk slutligen antogs av ett skönlitterärt förlag.

– Värst var tvivlet som gjorde att jag ville radera allt jag skrivit. Skrivprocessen är ofta plågsam men samtidigt något jag inte kan leva utan, säger Magnus Cadier om tiden innan utgivningen.

Men flera recensioner senare med höga eller högsta betyg så tycks förlaget Thorén och Lindskog ha satsat rätt. Och Magnus Cadier kommer att dela med sig av några tips för att inte ge upp när det hundrade refuseringsbrevet dimper ner i inkorgen.

- Läs! Att läsa är i mitt tycke egentligen den enda diet en författare behöver. Men uthållighet, en skön stol, självkritik och en stor portion självdistans skadar inte heller. Har du dessutom en katt som vill sitta i ditt knä kommer du långt med skrivandet eftersom du inte kan resa dig och gå din väg, säger han.

Tid och plats författarkvällen med Magnus Cadier är Simrishamns bibliotek, måndagen den 2 december klockan 17.30. Det är fri entré men föranmälan till biblioteket. Och om det är någon som tycker att författaren ser lite extra bekant ut kan det vara för att han tidigare arbetade på Simrishamns bibliotek.

Magnus Cadier är utbildad bokbindare, han har också studerat litteraturvetenskap i Göteborg och gått Bibliotekshögskolan i Borås. Idag arbetar han som bibliotekarie och bor på Österlen.

November har trettioen dagar är Magnus Cadiers debutroman.